Berichten

TOELICHTING TEAMS

Teams is een microsoft product, je kan dit gratis installeren op je computer, maar dit hoeft niet  want je kan dit ook gewoon 
vanuit een browser opstarten (Safari gaf mij problemen, wordt aangeraden: Microsoft Edge, Internet Explorer, Chrome of Firefox).

Nadat je op de ESCAPEROOM LINK hebt geklikt verschijnt het volgende: 

Wie het programma wil installeren op zijn/haar pc, klikt op het eerst vakje (“De Mac- app downloaden” kan een andere melding zijn 
bv “De windows- app downloade” dit is afhankelijk van jouw besturingssysteem.  Nadat de app is gedownload, dien je deze te installeren.  
In principe verloopt alles automatisch.  

Wie het programma niet wil installeren, opent de link het best in Microsoft Edge, Internet Explorer, Chrome of Firefox.  Is één van deze browsers 
jouw standaard browser dan gewoon klikken op doorgaan in deze browser.  Anders klik je rechts op de vergaderlink, 
de hyperlink kopiëren en deze in een van deze browers plakken en  openen. 

Vervolgens krijg je onderstaande vraag => best toestaan zodat je camera en microfoon actief zijn voor teams 
(je kan deze tijdens Teams aan- of uitschakelen)

Dan krijg je onderstaand scherm hier je naam invullen en klikken op deelnemen

Als je op nu deelnemen klikt krijg je   

OF

Tot hier kan je onmiddellijk proberen te geraken.


 Nog enkele weetjes :

Door te klikken op zet je de camera aan of uit

Door te klikken op zet je de microfoon aan of uit

Door te klikken op kan je het woord vragen

Wil je de vergadering verlaten klik op

Paaswandeling Averbode

Door het prachtige zomerweer in deze winter bieden wij jullie vlugger dan verwacht de wandeling te Averbode aan die Michel voor ons heeft voorbereid.
Het is een wandeling in twee delen van +/- 6 kilometer is,  die afhankelijk van jullie conditie ook in één keer kan gewandeld worden. Ter animatie is er onderweg  nog een fotozoektocht voorzien. Ik heb het eerste deel mogen testen en kan nu reeds bevestigen dat het een juweeltje is (en nu met droge ondergrond).

Via deze link een pdf met de volledige beschrijving van de twee lussen die elk afzonderlijk kunnen gewandeld worden. 
Maar vergeet vooral ook niet de extra lus, een beauty !

Plaats van vertrek Herseltsebaan 2, 3271 Averbode, de parking aan Het Moment aan de achterkant van de Abdij.

Wandelaars mogen ons altijd een foto bezorgen per mail, whatsapp ter publicatie op onze website, deze zullen de andere leden nog meer aanzetten om de auto of fiets te nemen richting Averbode.
En ieder lid dat ons een ingevuld antwoorddblad (hetzij per mail, hetzij met foto ingevuld papier, …) bezorgt uiterlijk de maandag na palmenzondag,
mag tegen Pasen nog een presentje aan huis verwachten.

En laarzen zullen bij deze wandeling niet nodig zijn, met de kinderwagen is de wandeling ook te doen, wel onverharde (zand)wegen en bij lus B enkele kimmetjes.

Escaperoom

zaterdag 20 maart 2021 start om 19:30.

Dit spel is speciaal door en voor de Landelijke Gilden ontwikkeld en speelt zich online af in het hoofdgebouw te Leuven.
Dit gebouw bestaat uit 5 verdiepingen en op elke verdieping dien je naar uit te voeren opdrachten te zoeken om dan de puzzel, rebus, raadsel, rekensom, weetje, … op te lossen.
Leden die de Landelijke Gilden wat beter kennen, hebben een streepje voor maar alle weetjes zijn ook op het web terug te vinden.

De spelers die het gebouw binnen geraken (na een weetje) komen op het gelijkvloers, waarvan hieronder de afbeelding.  Door met de muis te klikken kom je zo bij de opdrachten (werkt nu niet).
Zijn alle opdrachten correct vervuld, dan kan je met de lift een verdieping stijgen.  Het is de bedoeling zo snel als mogelijk op de bovenste verdieping te geraken om de voorzitter van de Landelijke Gilden te bevrijden.

Escaperoom

Maar nu hebben wij al wat veel verklapt.  Meer uitleg over het spel wordt bij aanvang verstrekt.

Bij voorkeur wordt dit spel in groepjes van 4 à 5 personen gespeeld zodat iedereen actief kan meewerken.  Maar eentje meer of minder stelt geen probleem, zelfs met zijn tweetjes kan het.
Wie vreest niet verder te geraken dan door de buitendeur het gelijkvloers te betreden, kan toch meespelen.  Wij voorzien assistentie zodat het voor iedere deelnemer
toch een leuke avond wordt.

Naast een pc met internetverbinding heb je geen extra materiaal nodig om het spel te spelen. Met een goede taakverdeling tussen de groepsleden schiet je al een heel eind op.
Heb je een extra pc, tablet, ipad, of smartphone ter beschikking om te surfen, heb je weer een streepje voor.

Maar nu hebben wij voor de tweede maal wat veel verklapt.

Wij starten dit spel stipt om 19.30 uur omdat wij toch een inleiding van een halfuurtje voorzien. 
Dan krijg je 1 uur en half om de ontsnapping te realiseren en daarna lichten wij voor de geïntresseerden de oplossing toe zodat wij tegen de tienen kunnen afsluiten.

Dit spel is perfect  in het gezin samen met de “computer”-kinderen te spelen. 
Maar aangezien wij het spel via Teams spelen,  kunnen de groepsleden zich ook op verschillende locaties bevinden en er kunnen dus evengoed
vrienden uit de overzeese gebieden meedoen of kinderen of kleinkinderen die het huis uit zijn.  
Zolang wij met onze leden het maximaal aantal deelnemers niet hebben bereikt mogen ook niet leden meedoen en omdat de coronamaatregelen toch al wat te verzachten is de deelname gratis.

Gelieve zo snel als mogelijk  en uiterlijk vrijdag 19 maart in te schrijven via ons gekende mailadres met opgave van minstens één emailadres per locatie waar de groepsleden zich bevinden.
(uiteraard mag ook het emailadres van elk groepslid opgegeven worden).  Bijkomende info is op hetzelfde emailadres te bekomen.

(Als organisator hebben wij nog wat voorbereidend werk te doen bij de opzet van de groepjes in de Teams applicatie, vandaar graag tijdig inschrijven)


ESCAPEROOM LINK 


Voor toelichtingen Teams, klik hier:

Tuin van de Toekomst – uitgesteld !

Nu dinsdag 2 februari 2021 hadden wij de voordracht “Tuin van de Toekomst” geprogrammeerd.
Door de coronamaatregelen kan deze niet doorgaan.
Met het bestuur hebben wij beslist om deze voordracht niet te schrappen maar uit te stellen naar een latere datum.
Vanaf het moment dat wij met de spreker een nieuwe datum (vermoedelijk in het najaar) hebben afgesproken, zullen wij jullie die laten weten.

De activiteit mobiele kiekjes blijft (voorlopig) nog voorzien op 27 maart ek.

Tuin van de Toekomst

Als ons klimaat verandert, dan zal onze manier van tuinieren zich aanpassen. Welke planten zullen onze tuinen sieren of onze moestuinen vullen? Met welke slimme snufjes zullen tuineigenaars anders en makkelijker gaan tuinieren? Hoe gaan we om met nieuwe ziekten en plagen en wat zijn de effecten op bestuivende insecten als hun voedselbronnen bloeien op andere tijdstippen? Dit en nog veel komen wij die avond dan te weten ! Wij hebben de deskundige Paul Janssen uit Kasterlee (https://www.facebook.com/Paul.Janssen.tuinen)
kunnen strikken voor deze uiteenzetting.

Verslag Online quiz “In Europa”


Voor onze tweede quizavond in deze coronatijden noteerden wij 29 ingeschreven bubbels met 67 deelnemers (al dan niet afzondelijk).
Uiteindelijk  waren er 40 gasten die antwoorden op de gestelde vragen.
Ten opzichte van de vorige quiz een toename aan deelnemers.
Deze quizavond bestond uit drie delen met een testquiz, een hoofdquiz over Europa en een bijquiz over Tongerlo.
Met de testquiz werd  iedere nieuwe deelnemer vertrouwd gemaakt met het gebruik van Kahoot. 
Aan de hand van de vijf nieuwe vragen kwamen wij te weten dat de Trannoyplein vernoemd werd naar Burgemeester Baron Henri de Trannoy én dat de beddermolen grotendeels van hout is.
Er werd tevens verteld dat er wordt overwogen om de naam van de Beddermolen te wijzigen in de Vanhoutmolen, vernoemd naar onze voorzitter Luc Vanhout.

Na deze intro kon de hoofdquiz starten, 9 onderwerpen met telkens vijf vragen.
De moeilijkste vraag was: In welk land staat het Europees hof van Justitie: toch hadden 7 deelnemers met het antwoord Luxemburg aan het rechte eind.
Ook de leeftijd van Sandra Kim en dat Zwitserland niet tot de Europese unie behoorde was slechts door een minderheid geweten.
Dat de Duitse telenovelle “Sturm der liebe” zich afspeelde in Hotel Fürstenhof was praktisch door iedereen geweten alsook dat de Hollanders met gulden betaalden en dat in Griekenland met Drachme werd betaald , de laatste twee vragen werden door iedereen  volledig correct beantwoord.

En na veertig minuten spelen kwam Ben als winnaar uit de bus met een score van 87%, gevolgd door de sterk opzettende Vanbies met 84%.
En op het derde schavotje stond de mama van Ben met ook 84%.
Helaas was er in de kwisronde over de vlaggen een vlag verdwenen en dan is het moeilijk om te antwoorden van welk land die vlag is.
Dit vertekende enigszins de uitslag maar de voorsprong van Ben was voldoende om zijn leidersplaats in stand te houden.

Na een korte break startte om 21 uur 05  de ronde Tongerlo in de sneeuw.
Een twintigtal foto’s uit Tongerlo werden getoond met de bijhorende vraag.
Hier was de Sint Siardusstraat of althans de verbindingsweg met Brandstee de grootste moeilijkheid met 8 correcte antwoorden.
De bevroren fontein aan de abdij, het mooie landschap van de Wimp en de dreef aan de Grot werd haast door iedereen herkend.
Maar de organisator schoot bij de vraag over het pad aan de Meulemanslaan een blunder van formaat.
In Kahoot werd door hem aangeduid dat het pad achter Leyse hoeve correct was zodat wie correct antwoordde geen punten kreeg en wie fout antwoordde toch met de volle buit ging lopen.
Gelukkige was het motto van dit experiment voor de fun en niet voor de punten.Wij gaan dan ook geen klassement kenbaar maken.
Wat wij als organisator ook geleerd hebben is dat de quiz slechts in laatste instantie “openbaar” mag gezet worden in Kahoot. 
Want computernerds kunnen anders deze quiz reeds op voorhand inkijken en de antwoorden van buiten leren. 


We gaan om de vijf jaar naar de stembus voor Europese verkiezingen, maar wat weten we over Europa ? Europa dat als werelddeel ten westen van Azië en ten noorden van Afrika ligt. Dat begrensd wordt door de Noordelijke IJszee en de Atlantische Oceaan. Dat zoveel verschillende nationaliteiten en culturen kent.

We willen in deze quiz niet weten wie voorzitter is van de Europese raad of
welk land het laatste toegetreden is, maar we stellen wel vragen over ‘andere’ Europese weetjes. In deze quiz, met één rode draad  Europa zijn volgende rondes met telkens vijf vragen opgenomen:
Europese muziek, Europese lekkernijen, Europese sportkampioenen,
Europese vlaggen, Europese fait divers, Oude Europese munteenheden, Europese films en series, Europese bezienswaardigheden, koningshuizen, ini-staatjes en Europese geschiedenis. 

Dus voor elk wat wils.

Na elke vraag krijg je 3 mogelijke antwoorden waaruit je zo snel als mogelijk het juiste aanduidt. Hoe sneller het juiste antwoord hoe meer punten (opzoeken op internet wordt afgestraft. Iedere gezinslid kan afzonderlijk deelnemen aan de quiz, niet leden zijn ook welkom.
Je heb enerzijds een computer nodig om je aan te melden in “Teams” en anderzijds een smartphone, iphone, andere computer, laptop of ipad om de antwoorden in te geven.

De quiz vangt aan op zaterdag 20 februari om 20.00 uur stipt en zal rond 21.00 uur afgelopen zijn.