Verslag Afvaart Grote Nete. Zondag 25 juni 2023

Beste Leden,

Al die willen te kaap’ren varen moeten mannen met baarden zijn…., neen Pien Tjores en Corneel waren niet aanwezig bij onze afvaart van de Grote Nete.  Maar wel 42 enthousiastelingen groot en klein, jong en oud voor onze kajattocht naar de Pallieterhoeve te Booischot.

De kajakken stonden zondag 25 juni om 12.45 uur klaar voor vertrek, om 13.10 uur werd de eerste tweezitter in de Nete geschoven.  Dit was eigenlijk het meest riskante aan de hele tocht, maar alles verliep op een paar natte voeten na vlekkeloos.

De waterstand bedroeg op het moment van de tewaterlating 13meter 63 centimeter TAW (Tweede Algemene Waterstand – of vrij vertaald bijna 14 meter hoger dan het laagwater te Oostende) maar de Nete zelf was amper een halve meter diep zodat van de 42 voorziene zwemvesten enkel de twee kleine kinderen eentje droegen.  De watertemperatuur bedroeg 20,83 graden Celcius.   Ideale omstandigheden om in de zomerse temperatuur van 32 graden wat verkoeling te vinden en de tocht aan te vatten.

De Grote Nete ontspringt ten noordoosten van Hechtel en is een 80 kilometer lang.  Wij hebben hiervan een dikke 12 kilometer gevaren.  Wisten jullie dat onder hertog Filips de Goede in 1437 reeds verordeningen werden gemaakt om de Nete recht te trekken. 

Op het stuk dat wij hebben gevaren was hier minder van te merken, ofwel waren er vroeger zeer veel kronkels.  Want nu nog kwam er regelmatig bochtenwerk aan te pas.  De stroming en de mindere deskundigheid van sommige peddelaars zorgde ervoor dat menig met de snuit tegen of de dijkwand belandde.  En in deze tijd van jaar zorgde dat dan voor een rijke oogst aan graszaden die je hele lichaam bedekten of een enkele spin.

Door het laagwater aan de Schelde te Antwerpen en vermoedelijk ook de hoeveelheid regen van donderdag ll was er een behoorlijk debiet.  Vrij vertaald wil debiet zeggen dat zonder je peddels te gebruiken drijf je al mee met de rivier.  En volgens mij bepaalt de massa in de boot ook mede de snelheid. 

Zoals aangekondigd konden wij met onze boottocht de grens van de gemeente Westerlo vanaf Zammel tot voorbij de Netestraat te HoogHeulte zeer nauwkeurig volgen.  Volgens mij zijn er velen verschoten dat deze grens zolang is.  Want zij dachten aan de brug te Westmeerbeek reeds de Pallieterhoeve te vinden.  De vermoeidheid in de armen, schouder en rug begon te spelen.  Helaas moesten wij nog de fietsbrug onderdoor om dan bij de volgende brug aan te meren.

Onderweg hebben wij geen walvissen gezien, enkel een vlot van de Chiro van Houtvenne die de kinderen stapvoets voortduwden, dan was ons peddelen toch gemakkelijker.  Eenmaal de 19 duozitkajakken en de ene solozitkajak op den droge waren gesleurd, konden wij in de Pallieterhoeve genieten van een deugddoende verfrissing.

De afwezige mannen die baarden hebben kunnen zaterdag aanstaande met de middenstand van Westerlo vanuit Oosterlo de Grote Nete afvaren naar de Markt te Westerlo (of toch bijna).  Een tip die wij gratis geven, probeer het met een tweezitter want de eenzitter is veel minder bestuurbaar.


Alle foto’s


Onze volgende activiteit is de afvaart van de Grote Nete op zondag 25 juni 2023.

We vertrekken om 13.00 uur aan de Grote Netebrug N127 Veerleweg Geel Zammel en varen dan stroomafwaarts langs de grens van de Gemeente Westerlo naar de Pallieterhoeve te Booischot. 

Dit traject van een dikke 12 kilometer kan in principe iedereen vlotjes aan.  Immers het is laagtij in Antwerpen wat zorgt voor voldoende stroming naar Booischot.  Wij verwachten om 15.30 uur toe te komen aan de Pallieterhoeve, waar we hebben gereserveerd zodat wij aan allen nog een drankje kunnen trakteren.

Voor hen die toch een beetje watervrees hebben, men kan gaan staan in de Grote Nete, zo diep is deze niet !  Desalniettemin voorzien wij zwemvesten voor nog meer geruststelling.  Bovendien adviseerde de bootverhuurder ons om enkel met kajakken de afvaart te doen, deze zijn in vergelijking met een kano stabieler en gemakkelijker te besturen door het gebruik van een peddel met twee peddelbladen.  Er worden één- en tweezitkajakken voorzien.  In een tweezitkajak is er een zitje voorzien tussen de benen van de achterste vaarder zodat kleinere kinderen ook meekunnen. Gelieve je voorkeur bij inschrijving te vermelden.  Wij gaan trachten in de mate van het mogelijke hiermee rekening te houden.

De deelnameprijs voor onze leden bedraagt 8 euro per persoon (kind in zitje  achterbank gratis), ongeacht welke kajak je verkiest.  Niet-leden betalen 16 euro wat de kostprijs van de kajak is.  De inschrijving in definitief na ontvangst op onze zichtrekening BE32 7333 4303 7702.

Inschrijven: uiterlijk zondag 18 juni, graag ook een mailtje naar welkom@lgtongerlo.be

Praktisch

  • We vertrekken aan de Grote Netebrug te Zammel, Veerleweg om 13.00 uur.
  • Wij parkeren onze auto bij Francine aan het vroegere Visserhuis.
  • Bij aankomst in Booischot zorgen wij voor het vervoer van de chauffeurs naar de vertrekplaats zodat deze dan zijn/haar passagiers kan gaan ophalen te Booischot.  Dus best met volle wagen (carpooling) naar Zammel komen.
  • Bij minder ervaren kajakkers kan het wel eens voorkomen dat door het onhandig gebruik van de peddel je nat wordt.  Je kan best in een zak (droge kledij en handdoek) meegeven met onze shuttle zodat je bij aankomst in Booischot je kan drogen.  Kleedkamers zijn niet voorzien
  • Gelieve bij vertrek stipt aanwezig te zijn, zodat we geen vertraging oplopen, rond 16.30 uur dienen wij de Pallieterhoeve te verlaten. 
  • Mochten wij een walvis tegenkomen, laat deze rustig zwemmen.