Berichten

Reflectorentocht 2021

Nu de kerstvakantie een weekje vroeger begint, hebben wij een versnelling hoger geschakeld en is onze reflectorenzoektocht nu reeds klaar.

Ik heb daarnet de eer gehad om deze proef te wandelen en ik vind het een echte aanrader.
Door de tijdelijk aan ons verleende toestemming van de eigenaars kan je nu in een stukje Tongerlo’s natuur komen dat volgens mij nog maar door weinigen is verkend.

Het is de bedoeling dat deze wandeling in kleine groepjes of alleen wordt gewandeld, je kan zelf bepalen wanneer je dit doet in de kerstvakantie.
Voor elk kind dat meewandelt hebben wij op het einde een kleine verrassing, tenminste als je alle diertjes correct heb geteld.

De tocht is voor alle deelnemers volledig gratis.

Meer info over de Reflectorentocht 2021 via deze link.

Plaatsing Kerststal te Tongerlo.

KMI voorspelt voor vrijdag 8 december 2021 veel regen en voor de liefhebbers nog wat smeltende sneeuw er bovenop.  Meteo LG Tongerlo vrijdagochtend aan de kerk: alsnog droog weer.

Om negen uur is het verzamelen geblazen in de Torendreef.  Met drie tractoren en onder politiebegeleiding naar de Sint Annakerk.  Eenmaal toegekomen het onderstel van het eerste staldeel demonteren.  Niet gemakkelijk voor een bureauventje, eerst sleutel zeventien, dan den eenentwintig en vervolgens de negentien nodig en dan nog een kruissleutel voor de wielen, waarom niet overal dezelfde maat gebruiken.  

Voor deel twee van de stal konden wij zoals ieder jaar weer beroep doen op twee verreikers.  Eenmaal dit op zijn plaats stond en met vier stangen gekoppeld werd aan deel één, konden de dakdekkers beginnen.  Ook hier is enige ervaring vereist om de oude handgevormde Boomse pannen goed te leggen en zeker als je dan nog weet dat de twee formaten door elkaar zijn geraakt.  Wie graag drie bakken Boomse pannen op zondag 10 januari 2022 wil sorteren, geeft maar een seintje.

Nog voor den elfen lagen alle pannen erop en was een deel van de nok hersteld.  En toen kwamen wij aan een nieuw onderdeel.  Het plaatsen van de buitenomheining.  De kerststal werd reeds voor de zestiende keer opgesteld, maar dit jaar werd geïnvesteerd in een volledig nieuwe buitenomheining.  Met de gelaste onderstellen, de houten palen en de kastanjeafsluiting was dit klusje ook vlug geklaard. 

Nog een wagen houtschors verspreiden, stro strooien en alles was klaar om ook Jozef en Maria te ontvangen.  Deze hadden de vorige dag een douche genomen zodat ze er terug monter en fris uitzien.  De ezel begon als welkomswoord reeds herhaalde malen te balken, de schaapjes arriveren nadat wij ze deze avond in bed hebben geteld.

De kerstboom die dit jaar wat kleiner is dan de vorige jaren maar zeker niet minder mooi, werd nog versierd met verlichting.  We dachten bij een kleinere boom zal dit vlug gefikst zijn, maar niets was minder waar.  De mannen zijn er om elf uur aan begonnen en om halfvier was pas alles ok.  Ik moet er wel eerlijkheidshalve bij vertellen dat hierin ook het schoft zat.  Immers de dames van Ferm hebben ons heerlijk verwend met een zeer lekkere kom soep, enkele hete honden en een dessert.  Dit alles mochten wij bij het raam komen afhalen (volledig coronaproof dus !).  Aan Ferm een dikke dankuwel.

Rond halfdrie was bijna iedereen naar huis om droge kleren aan te trekken en te bekomen van een dagje regenweer.  Maar kwart voor drie kwam er plots een rookpluim uit onze boom.  Een slecht contact in de verlichting en water lag hieraan de oorzaak.  Onze hoogtewerker wou net onder de douche kruipen, maar kwam toch terug zodat wij om halfvier met een gerust hartje naar huis konden bollen.

Bedankt aan alle helpers en vergeet niet een bezoekje te brengen aan onze kerststal die dit jaar uitzonderlijk ook met driekoningen te bezoeken is.  Benieuwd of wij  goud in de offerblok gaan vinden.  Hoe plaats je een kerstboom aan de kerk ?

1. Zoek een kerstboom:  Na onze laatste oproep werden ons drie kerstbomen aangeboden.  Eentje zeer groot maar moeilijk bereikbaar, bij de andere was de beer nog niet geschoten en de laatste werd ons te Zoerle door lid Roland aangeboden, waarvoor dank.

2. Zaag de boom om en vervoer deze naar de kerk: Joris met de zaag en Michel met de gaffel trokken vrijdagvoormiddag naar de boom om deze voorzichtig af te zagen.
Theo met tractor en kar van Frenke naar Zoerle.  Enkele stoere mannen trokken de boom op de kar en dan richting kerk.

3. Plaats de boom aan de kerk: Het plantgat werd deskundig vrijgemaakt door enkele bestuurleden met ervaring.  Omdat dit jaar de boom wat kleiner uitvalt als andere jaren wilden wij deze niet in het plantgat laten zakken.  Kristof heeft iets bedacht, wij plaatsen een kandelaar in het gat.  En Kristof kan niet alleen bedenken maar heeft ook de kandelaar in eigen onwerp gemaakt !


4.  Werk af:  Zet de boom in de kandelaar en zet deze goed vast.  En dit is het resultaat, de kerstverlichting wordt volgende vrijdag gehangen.

Verslag Herfstwandeling Prinsenpark

Door de Retiese bossen naar de Hooibeekhoeve.  Het prinsenpark is een mooi bosgebied met tal van loofbomen en een blotevoetenpad dat enkele dappere onder ons blootvoets hebben uitgetest. 
Michel onze gids, gaf even het heft uit handen en oeps een kleine wegvergissing.  Maar zoals gepland kwamen wij na een uur en kwart tijdig toe aan de Hooibeekhoeve waar we werden verwelkomd door Brent.
Eerst werd door LG Tongerlo aan de wandelaars een koffiekoek aangeboden en een natuurlijk medicamentje uit de sterke zoete drankenkast. Met zijn allen op de weegschaal om vast te stellen dat wij gezamenlijk 4.440 kilogram wogen.  Wij hadden dus wat gewicht in de schaal te werpen. [Klik op foto of op titel om verder te lezen…]

Terugblik op de LG Vijfdaagse wandel- en fietstochten

Verslag 29 augustus Fietsen op de grens van Westerlo

Zondag 29 augustus 2021 de laatste zondag van de grote vakantie, de laatste dag van onze LG vijfdaagse die wij dit jaar wel volledig hebben kunnen afwerken.

De weergoden waren ons niet goedgezind, veel miezer en soms wat meer regen.  Maar om 13.00 uur was toch iedereen aanwezig aan de officieuze startplaats aan de Beddermolen.

Zoals bij grote wielerwedstrijden lag voor ons de officiële startlijn van deze 41 kilometer lange tocht wat verder aan het kruispunt Hondseinde – Brandstee.  Blijkbaar kwamen Geel en Westerlo destijds niet goed overeen bij de bepaling van de gemeentegrens, want in de buurt van de Grote Steenweg is het een echt kluwen, dan links dan rechts van deze weg, dus te gevaarlijk/moeilijk om te volgen.  Michel die deze tocht heeft uitgestippeld, kon hier ook geen rechte voor trekken.  Zodoende kwamen wij voor het eerst op de grens aan de Wimp in de Wimpstraat om vervolgens richting Grote Nete te fietsen.

Meer dan tien kilometer op de grens langs de Grote Nete fietsen, doet mij wel denken aan Waterwegen en Zeekanaal NV, afdeling Zeeschelde.  Kunnen zij eens geen efforke doen om hier een beter fietspad aan te leggen langs de mooie natuur.  Enfin zonder veel problemen zijn wij via Hoog Heultje toegekomen in de hof Eeden voor de eerste tractie.

Regenbuienradar in het oog gehouden, maar toch maar gestart richting Voortkapel, Oosterwijk om door enkele grenspaadjes aan de Teunenberg te fietsen.  Door Oevel naar het Albertkanaal om dan de Fly-over fietstunnels te nemen.

En nu begonnen wij de aankomstlijn reeds te ruiken.  Eerst nog tweemaal Tolhuis kruisen om dan met bekwame spoed naar het KLJ-lokaal waar Kristof en Luc ons verwelkomden met een bak goed gebarbecuede spekken.

Samen met de heerlijke koffie en wat sneden brood was het genieten van dit eenvoudig etentje.  Het was precies spek voor ieder zijn bek, vermoedelijk door het minder warme weer, was de laatste krep vlug weg.

Wij waren vandaag met 28 fietsers en een 40-tal eters.  Dus weer een geslaagde activiteit en dank aan de reisbegeleider die er eentje meer mocht drinken uit eigen zak.


Verslag combiné 12 augustus 2021

Op de parking aan de Beddermolen kwamen 8 deelnemers opdagen voor onze gecombineerde fiets- en wandeltocht.  De geringe opkomst was deels te wijten aan (ardennen)-vakanties, lange hersteltijden defecte fiets, eerste mooie dagen van de zomer,…….  Maar niet getreurd, op ruim twee uur tijd werd er ongeveer 20 kilometer gefietst en vier kilometer vijfhonderd zestig meter gewandeld.  Er was een wisselzone voorzien bij ons lid Kris Vermeulen AVEVE agrarisch centrum waar het plezier groeit. 

Gezien onze groep kleiner dan 15 was, konden wij geen wegkapitein inschakelen en kregen onze  nieuw aangekochte C3-borden hun C4.
Via een ommetje langs Aalvoort naar de Trichelhoek.  Bij aankomst ging de grote buitenpoort automatisch open.  Na de overschakeling van fiets naar wandelmodus begonnen wij aan de voettocht.
Poortje automatisch dicht, fietsen (waarvan slechts  37,5 % elektrisch) veilig gestald en wij weg voor de alternatieve wandeling.  Hoewel in Trichelbroek het water min of meer weg was, bleef het daar een deftige modderpoel.  Maar ook de doorsteek van de huisbroekstraat naar de Grote Nete was een fraai stukje natuur.  Zodanig dat wij op voorhand de netels en braamstruiken een snoeibeurt hebben gegeven. 

Verder genieten op de linkeroever om dan terug aan de wisselzone te komen, opnieuw poortje open en toe (bedankt Kris) en wij door de Goorbeek naar de eindbestemming.  Zeven van de acht deelnemers ontdekten een nieuw fietspaadje.  Aan de Kaaibeekhoeve door een diepe plas en veel fietsen vuil, gelukkig geen voeten.  Door het WZC domein Parel der Kempen richting  KLJ lokaal, aan de Lourdersgrot nog een kleine stop en hop wij zaten aan de drank.

Het voordeel van een kleine groep is dat er nu ondanks de massale aanwezigheid van de muggen een tweede tractatie volgde.


Verslag fietstocht 5/8/2021

Donderdag 5 augustus om 19.00 uur stipt werd het startschot gegeven voor onze uitgestelde fietstocht.

Er vertrokken 22 fietsers waarvan 77,27% beschikte over een elektrisch  hulpje. 
Gelukkig bestaat dit, want hierdoor konden wij aan een tempo tussen de 15 à 17 km/uur vlotjes rondtoeren in de weide omgeving van Tongerlo. 
’t Is wijde want in de weide is het moeilijk fietsten. 

Buiten een afgevallen fietslicht verliep de fietstocht zeer vlot daar onze wegkapiteins met hun tricolore armband en C3-bordje telkens voor een veilige oversteek van de wegen zorgden. 
Even was het schrikken als een ambulance met loeiende sirenes ons passeerde in de smalle Fabriekstraat op Westels grondgebied. 
Vervolgens maakte deze rechtsomkeer om vermoedelijk in de aangrenzende Fabriekstraat te Hulshout naar de plaats van bestemming te zoeken. 

Zoals beloofd waren wij rond 21.00 uur terug aan het KLJ-lokaal waar wij nog voor de avond volledig was gevallen een traktatie konden nuttigen.  De muggen zorgden er voor dat de een een één is gebleven.  


Verslag wandeling DAF

Door het noodweer werd de tweede dag van de vijfdaagse de eerste.  De fietstocht van vorige week staat opnieuw in de planning op donderdag 5 augustus.
Voor onze wandeling vertrokken wij aan de van Doorne’s AanhangwagenFabriek-kantine.

Met een twintigtal wandelaars kruisden wij  de DAF-parking richting de windmolens in de Moestoemaatstraat.  Met toestemming van de eigenaar mochten wij langs deze 100 meter hoge masten wandelen.  Als je weet dat de wieken 46 meter lang zijn, wordt er een hoogte van 146 meter bereikt.  Elke mast produceert in een normaal jaar 2,05 MW elektriciteit zodat hier 2.850 “normale” gezinnen van stroom wordt voorzien.  Via Plassendonk en Duitschool naar aardbeienkweker Gert Menten.  Hier was voorzien dat onze clubkas als tractatie een doosje aardbeien aanbood.

Maar de Gert was daarmee niet opgezet, iedere wandelaar kreeg van hem de heerlijke aardbeien maar onze portemonnee moest dichtblijven.  Alvast bedankt Gert en zij hebben gesmaakt.

Een beetje verder doken wij het Sterschotbos in.

Diverse paden werden bewandeld om vervolgens via de Heidestraat terug aan de Dafkantine te belanden.  En hier lukte het wel dat onze kas een tractatie kon aanbieden.

Het deed ons deugd om toch een aantal leden terug in openlucht te hebben ontmoeten.


Verslag molenfeest 2021

Lange tijd was het onzeker of het Molenfeest omwille van de coronamaatregelen kon doorgaan.  Deze onzekerheid zorgde er ook voor dat de traditionele versie met dorpsbarbecue op vrijdagavond en een gevulde zondag met hoogmis, oldies tractoren, werkpaarden, ambachtenstandjes, kinderboerderij,
kinderanimatie, etc. nog niet voor dit jaar is.
Pas op  27 juni stond het licht op groen voor de  buitenevenementen tot max. 2.500 personen.  Na het invullen van het
COVID Event Risk Model kregen wij de toestemming en uitgebreide medewerking van het gemeentebestuur. 


De sjieke podiumwagen werd ons toegewezen evenals andere festivalmaterialen. 
Den Guy met den Gert zorgden voor het overdekt terras.  Met het Kempisch Landschap werd op zondagochtend 1 augustus om 8 uur de huurovereenkomst tot gebruik van het Molendomein ondertekend. Chance dat wij een vzw zijn, want als huurder van het domein ben je hoofdelijk aansprakelijk voor alle eventuele schade.

Om 8 uur kon dus de inrichting van de Molentuin beginnen.  Gelukkig beschikken zowel wij als de Fermdames over een goede equipe want met de aanwezige helpers stond alles reeds rond 10.00 uur in orde.  Nog even takenoverleg: wij tap en afdragen, Ferm afdragen en toiletjuffrouw (wegens corona zeer regelmatig te  ontsmetten).  Achteraf gezien was het een prettige samenwerking. 
Omwille van de corona mochten wij zelf geen hot-dog, pannenkoeken of taarten verkopen. 
Maar onze hofleverancier Marleen Nevelsteen & Co hielp ons uit de nood, bedankt Marleen en Jante.

Onze vrienden Molenaars waren overtuigd dat wij ook  in de voormiddag bezoekers zouden ontvangen en waren met een voormiddagploeg van vier personen aanwezig om de wieken te laten draaien.  Dit lukte ook met de namiddagploeg. 
Nog efkens naar een veehouder gebeld om wat muggen te laten melken, maar blijkbaar passen de uiers van de muggen niet op de moderne melkrobotten.  Dan maar een muggenspray meegebracht.

Het middagzonnetje kwam even piepen en daar verschenen in gespreide slagorde de in dirndl en lederhose aangeklede muzikanten van de Blaaskapel “Tripel Forte”. Deze groep brengt vooral opzwepende polka’s en bekende tirolermuziek.  Zij hebben ons de ganse namiddag aangenaam verrast.  Muziekkenners vertelden mij
dat zij op een hoog niveau speelden, als leek vond ik evenwel dat het  podium van 1,5 meter niet zo hoog was. Bedoeld werd dat de groep onder leiding stond  van Tessa, klarinettist bij de Koninklijke Muziekkapel van de Luchtmacht en dat er nog andere professionele muzikanten tot deze groep behoren die op een ludieke wijze het publiek vermaken met muzikale hoogstandjes. 
Normaal gezien komen de muzikanten ook tussen het publiek spelen, maar dit jaar wegens de corona helaas niet.

De groep was geboekt voor een tripel sessie, maar volgens mij hebben ze nog wat te oefenen.  Tijdens de eerste twee sessies konden zij de regenwolken perfect wegblazen. 
Helaas bij de derde mislukte dit.  De volgens schatting van de rijkswacht 201 aanwezige toehoorders konden zo ook het verschil tussen regen en stortregen zien. 
Nog een weetje voor onze lezers, wist je dat je aan de hand van de veterknoop van  de dirndl de status van de draagster kan herkennen, een rechtse knoop getrouwd en een linkse vrijgezel. 
Van die linkse heb ik er niet veel gezien.

Wegens een regenbui begonnen Siegrid en Carine van het Klein Theater, wat later dan gepland op een cabareteske wijze aan hun verhaal over de bruidsschatjes. 
De aanwezige mensen genoten hiervan.

Ook de voorwacht van Chiro Pol Opwijk kwam nog aanschuiven.  Hoeveel kost hier 1 bak bier ?  Geef er dan maar drie.  Waar is de tijd dat wij jong waren… 
Toen die toffe mannen weg waren, schoot onze opruimdienst in gang om tegen 21.00 uur naar huis te bollen. 
Ondertussen had onze kassier de centjes geteld en meldde dat wij vermoedelijk onze broek niet gaan scheuren.

Ondanks dat de regen het spel wilde bederven, hebben wij toch genoten van deze namiddag en zijn vooral blij dat wij weeral wat mensen hebben mogen ontmoeten. 
Ik zou zeggen tot  volgende jaar met terug een heavy versie en hopelijk een tripel forte tussen het publiek.

Verslag Mooie mobiele kiekjes

Op een overtrokken zaterdagvoormiddag in een zomerse week van de lente 2021 kwamen op twaalf juni dertien deelnemers opdagen voor de workshop mooie mobiele kiekjes.  De sterk gemotiveerde Inge Van den Heuvel van Eye-flash kwam vanuit Mechelen afgezakt om ons wat truukjes van de smartphonefotografie bij te brengen.

En hierin is zij met verve geslaagd.  Ze begon met de vraag welk toestel is het beste om te fotograferen: een gesofisticeerde kodak of een smartphoontje van 200 euro ?  Antwoord het toestel dat je bij je hebt.

Aan de hand van een powerpointpresentatie werden ons enkele verrassende tips gegeven:

 • Geen flash gebruiken, reikt niet ver genoeg.  Met de instelling van den iso, diafragma en sluitertijd kom je heel ver;
 • Hulplijnen activeren met raster van 3×3 waardoor compositie in orde wordt gebracht;
 • Waterpasje of leveler aanzetten;
 • Een statiefje kan handig zijn;
 • Foto scherpstellen op hoofd of nog beter op het dichtsbijzijnde oog;
 • Inzoomen met duim en wijsvinger afgeraden, foto niet helder, beter dichterbij komen.

Door het nemen van selfie’s kende de plastische chirurgie in Amerika een sterke toename.  Velen vonden hun neus te dik, maar dit komt omdat de lengte van de arm onvoldoende is om een mooie foto te nemen.  Beter is om met een spiegel een zelfprotret te maken.

Wij kregen nog tips over panoramafoto’s, speciale effecten met glas en water, fotograferen met twee smartphones, kikkerperspectieven, positie van de camera bij landschapsfotografie etc.  Nadat ook nog andere instellingen van de smartphone werden toegelicht, mochten wij zelf gaan oefenen.

Er waren deelnemers die er in slaagden om hun wederhelft eens zo dik te fotograferen als deze in werkelijk was.  De vraag om een foto te maken met eens zo dun mislukte helaas.

De aanwezigen hadden op deze korte tijdspanne veel bijgeleerd en niemand verveelde zich.

Zij zullen vanavond allen de instellingen van hun smartphone verfijnen en verder oefenen met een aardbei in een wijnglas.  Tijdens de workshop was dit glas gevuld met water, maar er waren al enkele die het vanavond met rode wijn gaan uitproberen….

Op het einde van de sessie kregen wij “snapseed” cadeau, een app die op een professionele wijze jouw foto’s kan aanpassen zoals focus effecten, frames en zwart-wit conversie.  Als je na een avondje stappen er wat bleekjes uitziet, kan je met dit tooltje toch nog een frisse verschijning toveren vooraleer de selfie te delen met je geliefde.

Zie hier enkele resultaten van onze deelnemers:

Om afsluiten een dikke proficiat aan Inge voor de aangename workshop, er werd al gevraagd naar een vervolg…..

Zaterdagvoormiddag 12 juni 2021.

Bij mooi weer buiten.
De zeer enthousiaste Inge Van den Heuvel www.eye-flash.be gaat ons leren hoe wij met ons mobieltje nog mooiere foto’s kunnen maken.

Wekelijkse wandeling in Relegem (26 mei). Wandel mee langs beemden en bloesems: ontdek onze nieuwe Beter Buitenwandeling!

We moeten nog heel eventjes de regen trotseren, maar niet zo heel lang meer want eindelijk gaan de weersvoorspellingen de goede richting uit. Goed nieuws dus voor onze nieuwste Beter Buitenwandeling. We trekken naar het pure platteland van Relegem, een klein dorp, deelgemeente van Asse en gelegen op een steenworp van onze hoofdstad Brussel.

Hieronder vind je de fiches met alle informatie, routebeschrijving en weetjes. Op die fiche vind je ook de QR-code waardoor je de wandeling via Routeyou op de smartphone kan raadplegen. De eerste maand is deze wandeling voorzien van bewegwijzering (pijltjes van Landelijke Gilden). Aan de wandeling is ook een fotowedstrijd verbonden, meer informatie vind je eveneens op bijgevoegde fiche.

Voor de rechtstreekse link van de ‘Beter Buitenwandeling’ in Relegem op de website van Routeyou klik je hier. Vergeet niet dat je onze wandelingen ook kan volgen via onze facebookpagina en via onze website https://www.landelijkegilden.be/beterbuiten.

Geniet van de prachtige uitzichten. Veel plezier!

De consulenten van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg

De consulenten van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg

Beter-Buitenwandeling-Relegem


De consulenten van Antwerpen, Vlaams-Brabant en Limburg

Verslag openluchtmis aan de Grot woensdag 12 mei 2021

Een verslag over een misviering is voor mij geen gemakkelijke opgave.  Gelukkig vier ik Sinksen tien dagen vroeger zodat bij mij tijdig een aantal geesten nederdaalden met wat inspiratie.

Wegens de corona mochten wij vorig jaar geen kruisdagviering houden.  Dit jaar was ons Annelies tijdig klaar met haar ministerieel besluit zodat wij met zijn vijftigen de openluchtmis mochten houden.  50 deelnemers, bewust hebben wij dit jaar enkel onze leden uitgenodigd en moesten wij helaas een aantal kandidaatdeelnemers weigeren. 

En nu niet op een boerderij maar op de toplocatie aan de Lourdesgrot, die in 1887 werd opgericht onder een beukenboom ten oosten van de Abdij aan de vesten.  Voor wie ooit in Lourdes is geweest of overweg kan met Google earth, de vesten stellen de Pyreneeënrivier de Gave voor en de Lourdesgrot situeert zich in de rotswand van Massabielle.  In 1935 liet pastoor Hoste de grot aan beide kanten vergroten.  Een steen uit de rots van Massabielle werd in de grot gemetseld en er werd een duplicaat van de Lourdesbasiliek op de grot gebouwd.  Na een sterke beschadiging in 1983 met vernieling van het Mariabeeld werd de grot weer in ere hersteld en een stevige omheining geplaatst.  Aan de vooravond van 1 mei 1984 heeft onze proost het nieuwe Mariabeeld ingezegend en in 1987 werd op Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart het 100 jarig bestaan gevierd met een sacramentsprocessie.  Onze pastoor kon niet bevestigen of er al ooit een misviering had plaatsgevonden aan de Lourdesgrot en ook op het web vonden wij geen antwoord.  ’t Is maar om te zeggen dat onze openluchtmis aan de Grot hoogst waarschijnlijk uniek was.

En wat er gisteren nog meer uitzonderlijk was, is de overbrugging van de “Gave” aan de grot.  De technische ploeg van onze vereniging had in de voormiddag deze brug volledig opgebouwd.  En de mannen hebben er grondig over nagedacht, er werd rekening gehouden met de mogelijke opwarming van de aarde en de stijging van het zeewaterniveau.  Immers de brug rustte in het midden op een vlot dat het waterniveau perfect kan volgen. 

Blijkbaar hadden wij iets te weinig eieren weggebracht want net voor 19.00 uur werden de hemelsluizen nog even opengezet.  Maar dit belette niet dat alle reservaties aanwezig waren.  Johan De Pauw uit de abdij deed deze mis met bravoure en ons lid Hubert las de teksten zeer goed voor.  In deze misviering die in het teken stond van de kruisdagen, werd de Heer meermaals bedankt voor de vruchten die de aarde ons geeft en dat al het werk dat onze landbouwers verzetten wordt beloond.  Naast de toepasselijke teksten zorgde Bert nog voor passende muziek en de nodige micro’s.  Het introlied was Tim met
“Ik herinner mij nog goed Tim, hoe men mij vertelde, van het harde buitenleven, de boeren op hun velden
Het binnenhalen van de oogst, het weer was droog en heet, de lijven plooiden naar de hooivork, en stonken naar het zweet
Het graan was rijp en binnen, de boer zijn hoogste wens, men zei me dat dit alles een paradijs was voor de mens. …..

Tijdens de korte en mooie homilie vernamen wij dat er belastinggelden worden aangewend om de vesten opnieuw van stromend water te voorzien.  Want water dient te stromen, Christus is onze bron, stromen van levend water zullen aan mij ontspringen…….

Na de zegening van de gewassen was er aan de Lourdesgrot nog tijd voor een Mariadevotie.  Priester Johan bracht a capella de religieuze schlager “Liefde gaf U duizend namen” ten berde.  Wij weten nu dat Johan liever een toontje hoger zingt dan Hubert maar ook dat de vele aanwezigen met het mondkapje op dit Vlaamse lied konden meezingen.

Na de misviering ontvingen wij als vereniging talrijke felicitaties voor ons initiatief.  Dit deed ons veel deugd en met z’n allen hebben wij de grotomgeving in orde gebracht en de brug terug naar de stockageplaats gebracht zodat wij met een rustig en voldaan hartje konden gaan slapen en dromen dat wij volgend jaar opnieuw iedereen kunnen uitnodigen op deze activiteit.

P.S.: Wat wij ook nog geleerd hebben tijdens deze viering is dat er vroeger een aftakking van de vesten onder de abdijmuur langs de keuken liep.  Als de kok dan zijn patatten moest afgieten kon dit water gewoon mee verder stromen. 

Bezoek aan de proost en fotoalbum

Beste Leden,

Het is geen weer om in den hof te werken.  En zoals de stervoetballer Johan Cruiff het zo mooi omgekeerd kon zeggen “elk nadeel heb zijn voordeel”, dus bezorgen wij jullie nu een verslag over het bezoek van de tweekoppige delegatie van het bestuur aan onze proost.

Zoals wij in onze vorige mail reeds meldde, verblijft onze proost in het woonzorgcentrum Sint-Camillus te Antwerpen.  Omwille van de covid-19-bezoekregeling dienden wij ons bezoek op voorhand online te reserveren via Doctena Sammax.  Onze motivatie “Bestuur Landelijke Gilde Tongerlo vzw” was blijkbaar voldoende want enkele uren later ontvingen wij de bevestigingsmail.  Daarna stond het bezoek voor zaterdag als volzet (blijkbaar mogen maar drie bewoners op hetzelfde moment bezoek ontvangen).  Nog even checken of onze wagen “LEZ”proof is, want vanaf de binnensingel is het lage emissiezone te Antwerpen.  Gelukkig voldeed een van onze wagens hieraan. 

Zaterdagmiddag 12 uur 30 startte ons avontuur naar Antwerpen.  Door de regen naar Antwerpen rijden is nog iets anders dan met de tractor over de Tongelse landbouwwegen tuffen.  Gelukkig was er een goede copiloot aan boord om alle verkeersborden in het oog te houden.  Hier 70, daar 50 en nog wat verder 30 per uur.  Hier verboden links, daar verboden rechts, opgelet een fietser.  Pas groen direct terug oranje en rood, acrobaat opkomst,….  Uiteindelijk veilig op plaats van bestemming, maar geen parkeerplaats.  Opnieuw een rondje rijden om toch een open plekje te vinden.  Moet hier parkeergeld betaald worden ?  Eens vragen aan een bewoner die net buitenkomt.  Ik woon hier al een tijdje maar weet dat niet, ging samen met ons parkeerpaal opzoeken en inderdaad te betalen ma-zat.  Gelukkig kunnen wij, zoals onze proost wel met een smartphone werken, parkeerapp opgestart, nummerplaat en parkeerzone intikken en klaar was kees.  Te betalen bij terugkeer 1,99 euro, in Antwerpen kunnen ze rekenen tot op de cent.

Aanbellen wzc, “wij komen onze proost bezoeken” kom maar binnen.  Vijf minuten in de hal, geen kat te zien.  Op verkenning gegaan en uiteindelijk iemand gevonden.  Ik zal die van op het derde verwittigen, wacht maar in de cafetaria (enkel knuffelcontacten mogen op de kamer, en dat waren wij niet). 

Wij moederziel alleen in de zeer verzorgde cafetaria gewacht en plots komt onze proost daar aangewandeld met zijn rollator.  Dit was een blij weerzien.  “Welkom, ga maar zitten aan een tafel, spijtig ik dat jullie niets te drinken kan aanbieden” waren zijn eerste woorden.

Wij gaan hier nu niet alles uit de doekjes doen, onze proost was zeer helder van geest maar had ondanks de vele medicamenten nog steeds pijn, wel minder dan in het begin.  Toen hij met de ambulance naar het Genkse ziekenhuis werd overgebracht voor verder onderzoek, reden zij met hem door de gang van het verloskwartier.  ’t Is hier dat ik moet zijn zei hij, om van mijn pijn te verlossen.  Hij vertelde ons verder nog vele verhalen over……. Volgens ons heeft hij nog het meeste pijn in zijn hart, omdat hij Tongerlo moest verlaten.  Hij wil zeer graag op de hoogte blijven van wat er reilt en zeilt te Tongerlo.  Maar anderzijds aanvaardt hij het lot en beseft hij ook wel dat dit verblijf in Antwerpen een goede oplossing is.  Nog zes andere paters uit Tongerlo verblijven op het gelijkvloers.  Dit wzc wil zich onderscheiden met veel aandacht voor de christelijke geloofsovertuiging en de dagelijkse  eucharistieviering in de kapel.

Vanuit de cafetaria is er zicht op de grote tuin, hier zal ik veel gaan wandelen.  Tevens is er zicht op de prachtige Sint-Laurentiuskerk in Neobyzantijnse stijl die de proost reeds van vroeger kende.

De proost vertelde ons ook dat hij volgende zondag 18 april precies 50 jaar pastoor zal zijn te Tongerlo.  18 april 1971 was het Beloken Pasen, efkens gegoogled en inderdaad dit was de eerste zondag na Pasen in 1971.  In het rijk beeldenarchief op youtube hebben wij hiervan nog een filmfragment teruggevonden: klik op deze link en geniet mee van 50 jaar terug:

Ons geschenk

En zoals wij jullie eerder aankondigden, overhandigden wij de proost een zeer mooi fotoalbum, dat hij onmiddellijk begon te doorbladeren, hij genoot hiervan.  Bij elke bladzijde had hij zijn verhaal.

Titelpagina:

Een mooie herinnering van LG Tongerlo aan……

 • Ons jaarlijks teerfeest:
 • Openluchtmissen:
 • Mis en tractorwijding op de molenfeesten:
 • Vlegelen op de molenfeesten:
 • Jaarlijkse Processie:
 • Onze-Lieve-Vrouw kom je over tegen in Tongerlo:
 • Onze kerststal:
 • 100 jarig bestaan LG:

Het boek sluit af met:

Het boek zal exclusief te bewonderen zijn tijdens onze ledenactiviteiten.

Nieuwsbrief april 2021

Beste Leden,

Onze vereniging wenst al haar leden een vrolijk Pasen toe. 

Hoewel de corona epidemie onze werking nog steeds sterk afremt, houden wij samen met jullie de moed er in.  Wij hebben ondanks deze beperkingen niet stilgezeten, denken wij maar aan de online quizzen, het moordspel, de escaperoom, de undercoverwandeling en de mooie paaswandeling te Averbode.  De voordrachten mobiele kiekjes en tuin van de toekomst moesten wij noodgedwongen uitstellen.  

En vanaf vandaag start onze grote Gil de muis zoektocht en blijven wij de openluchtmis voorbereiden.
Hieronder meer info.

De Grote Gil de muis zoektocht

Er wordt niet naar paaseieren gezocht maar wel naar Gil de muis die verloren is gelopen.  De ouders kunnen samen met hun kinderen en/of de grootouders kunnen samen met hun kleinkinderen op het kerkplein starten aan deze speurtocht van 3 kilometer. 
Achteraan de school vinden zij de eerste van zeven affiches met een QR-code (als cadeautje krijgen jullie deze hieronder te zien, ze zijn van het A4 formaat).  Na het inscannen van de code krijgen de kinderen een mooi verhaaltje te horen van Veerle Ernalsteen een professionele vertelster.  Aandachtige kinderen vinden in de zes overige verhalen de oplossing van de vragen die dan leiden tot de plaats waar Gil zich bevindt.
Voor meer info klik hier.

Via de schoolapp van de kleuter- en lagere school ’t Grafiekje werd ons opsporingsbericht ook onder de schoolkinderen verspreid zodat deze tijdens de paasvakantie mee kunnen genieten van onze activiteit.  Wij danken de bereidwillige schooldirectie.

Openluchtmis

Traditiegetrouw houden wij op de woensdagavond voor Hemelvaart een openluchtmis.  Als de coronamaatregelen het toelaten zal dat dit jaar met de ijsheilige Sint Pancratius op 12 mei 2021 zijn.

En deze bijzondere tijden verlangen naar een bijzondere plaats namelijk de Lourdesgrot van Tongerlo die in 1887 aan de vesten van de abdij werd opricht.  In 1984 liet onze pastoor er een omheining rond plaatsen.  En nu gaan wij daar onze misviering houden.

Priester Johan De Pauw is bereid om in deze misviering voor te gaan en te zegenen.  De muziekinstallatie is geregeld en de zusters van het Heilig Graf willen den ellentriek leveren.  Aan de grot richten wij het altaar in en aan de overzijde worden de zitplaatsen in de weide voorzien.

Omdat het niet iedereen gegeven is om over het water te stappen, zijn er plannen gesmeed voor een tijdelijke overbrugging van de sloot.  En voor het mooie weer zullen wij onze kippen wat extra legkorrel geven.

Zodra wij de coronabevestiging krijgen dat de viering mag doorgaan en onder welke omstandigheden informeren wij jullie verder.

Zowel de lus A als de lus B van onze paaswandeling te Averbode waren /zijn een groot succes.  Wij hebben veel positieve reacties opgevangen: veel afwisseling, zeer mooie streek zo dicht bij huis, wij gaan in de zomer nog eens terug en sommige vonden de ijscrème in de lekdreef lekker, …..  

Paaswandeling te Averbode

De aan deze wandeling gekoppelde fotozoektocht is afgelopen.  De oplossing vind je hieronder.  De paashaas heeft (als hij zich niet heeft verslapen) een presentje aan de voordeur van de deelnemers gebracht.