Berichten

Verslag Fietstocht 24 aug 2023

Verslag Fietstocht Landelijk Gilde Tongerlo

Voor onze fietstocht was het donderdagavond 24 augustus 2023 verzamelen geblazen aan het KLJ-lokaal te Bosstraat.  Het KMI voorspelde voor deze avond gans de week onguur weer maar uiteindelijk was het zonnetje toch ook aanwezig.

Zoals sommige reeds hebben opgemerkt, beschikken onze bestuursleden sinds kort over een grijs uitgangstenue bestaande uit T-shirt, hoodie én softshell met ons logo gedrukt of geborduurd ter hoogte van de linkertepel.  We stelden evenwel vast dat enkele bestuursleden dit bij deze belangrijke activiteit niet aanhadden.  Gevolg voorzitter en ondervoorzitter kregen als straf een tricolore kapiteinsband en een C3 bordje.  Het moet gezegd worden dat zij onze fietsers steeds voortreffelijk en veilig de straat hebben laten oversteken, bedankt.

Onmiddellijk na de zeven Norbertijnen-klokslagen vertrokken we dus om langs de Beddermolen richting Veerle te rijden.  Deze keer niet door bos en heide maar wel over beton en asfalt, af en toe hoorden wij weleens het “Tsjip” tsjip van een vogeltje.  De aandachtige fietser merkte in Varendonk het kleinste (oud)-gemeentehuis van België op.  In 1863 besloot de gemeente Varendonk deze kleine kapel van Watereind in te richten als gemeentehuis.  Hierin was zo weinig ruimte dat bij “het huwelijk” naast de secretaris en burgemeester enkel het bruidspaar nog kon plaatsnemen in het gemeentehuis.  Dit is in schril contrast met de raadszaal in het door de gemeente Westerlo van de Zwartzusters-Augustinessen aangekochte kasteel van gravin Jeanne de Merode.

Via Haanven en de Grensstraat richting Averbode, maar Joris was niet te “Lijmen” met “Kaas” om naar de lekdreef te rijden.  Hij gidste ons naar de Diestsebaan om vervolgens door Elsschot te rijden.  Den Willem zijn wij niet tegengekomen noch zijn “Villa des Roses”.  Joris hield zijn “Been” stijf maar toch kwam de “Verlossing” door verder te rijden richting Westerlo vervolgens de Merodedreef onder te duiken om in het boswachtershuis te belanden.  Hier werden wij door onze vereniging getrakteerd op een drankje naar keuze.  Het gerstenat van de huisbrouwerij De Vliet-uit ten Aard viel niet alleen bij mij in goede smaak.

“Een ontgoocheling” was deze zeer aangename fietstocht niet en ik had ook geen “Spijt” dat ik als drieëntwintigste fietser steeds achteraan reed.  Bij het invallen van het donker reed ik voldaan van een dubbele vliet in “Het dwaallicht” naar huis. 

(P.S. zoek de tien werken van Willem Elsschots in dit verslag.)

Verslag Molenfeest 4 & 6 augustus 2023

Oef eindelijk droog en wat tijd om een verslag over de afgelopen molenfeesten op te stellen.

Het feestcomité voor deze houten jubileumeditie vergaderde voor het eerst op 23 januari en er volgenden nog talrijke andere vergaderingen.  Toelating vragen aan de burgemeester, gemeentelijk materiaal bestellen, huurovereenkomst Kempisch Landschap afsluiten, Roodkruis reserveren, sabam regelen, standhouders zoeken, oldtimers regelen, betaalterminal bestellen, optredens boeken, brouwer, tent, sponsors aanspreken enzovoort.  Je ziet een hele voorbereiding om een molenfeest te organiseren.

Woensdag 18.00 uur kwam pertentje met zijn 35 meters lange tent die samen met de talrijke helpers na een dik uur opgesteld stond.  Hiermee was het startschot gegeven voor de praktische uitvoering van de voorbereidingen.  Donderdag werden de tafels en stoelen geplaatst en stelden wij vast dat de tent groot genoeg was.

Alleen sinds Pien er niet meer is en Frank met pensioen is, zijn wij niet meer zeker van het weder. Dus voor alle zekerheid al wat eieren naar de nonnen gedaan maar blijkbaar is hun service ook al sterk verminderd.

Na de barbecue wilden veel mensen nog een babbeltje slaan, maar de geproduceerde decibels van het orkest verhinderde dit zodat talrijke disgenoten huiswaarts keerden.  Volgend jaar stille achtergrondmuziek zou ik suggereren.

En toen kwam de zondag, waren de eieren rot, hielpen de schietgebeden van zaterdag niet of had Jezuske te veel in bed gewaterd ?  Wie zal het zeggen, maar in ieder geval werden wij die dag overvloedig bediend van regen. 

Wij begonnen die doorregende zondag met een misviering.  Een 100-tal tentgangers waren aanwezig in deze oogstdankviering met thema “De oogst: de tijd van de waarheid”.  Deze viering werd prachtig muzikaal omlijst door de vele muzikanten van de fanfare T-Blazers.  En wat ik begrepen heb uit de preek is dat er ook onkruid in je tuin mag staan.  De misviering eindigde niet met “gaat nu allen heen in vrede” maar met de wijzere woorden blijf nog maar even in de tent. 

Twee pikdorsen, een negental oldtimers en de huifkar trotseerden de regen en werden na de mis met een haast droge kwispel gezegend.  Slechts enkele standhouders geraakten ter plaatse, de zandbak met rijnzand en water stond te wachten op de kindjes en enkele moedigen waagden het mooi aangelegde blote voetenpad te dopen.  Het driemeters hoge springkasteel kende ook weinig aantrek.  Enkel de fermfrituur kon nog rekenen op wat bezoekers.

In de tent was het ondanks het ongure weer aangenaam vertoeven.  Zowel Flanel als Jack&the Jillaroos (dit staat voor Australische cowboy en cowgirl) met de lijndansers zorgden voor veel ambiance.  En de kleinsten werden o.a. verwend met grime en goochelaar Tommy.  Volgens mij heeft deze clown de leerschool gevolgd bij de SP want hij kon beter dan Frank Vandenbroucke geld verbranden en het toch in zijn portefeuille bewaren. 

Maandag werd in een aangenaam zonnetje alles opgeruimd en ’s avonds werd de tent netjes en droog ingepakt.  Ondertussen kwam onze kassier mij vertellen dat wij onze broek en medeorganisator Ferm hun rok niet of beperkt zouden scheuren.  En dit vooral ook door onze sponsors die wij naast de vele onbaatzuchtige helpers willen danken voor hun medewerking.  Op naar een volgende editie ?


Zoals je vermoedelijk via onze folder reeds hebt vernomen, organiseren wij ook dit jaar samen met Ferm de “Bedder”molenfeesten.

Op vrijdag 4 augustus 2023 is er onze traditionele dorpsBBQ.

Wie de vorige keren is geweest, weet dat onze bakker Marleen op een zeer vlotte wijze topkwaliteit van vlees bakt, voor volwassenen 3, voor kinderen (4-12 jaar) 1 stuk. met een zeer uitgebreid groentebuffet.

Wij hebben de deelnameprijs behouden op respectievelijk 20 en 15 euro.   

Inschrijven kan nog door storting van het juiste bedrag op rekening BE32 7333 4303 7702 en een mailtje naar welkom@lgtongerlo.be

Vanaf 21 uur zorgt The Dukes Band, een van de betere Rock & Roll live bands van de Kempen met hun zangeres voor het nodige amusement.  Zij zijn niet verlegen voor een cover meer.

Op zondag 6 augustus 2023 is het dan feest aan de Beddermolen.

Wij starten om half elf in de ochtend met een misviering voorzien van aangepaste teksten, voor de “kerk”muziek zorgen de T-Blazers uit Tongerlo.

Een uurtje later is er de zegening van de old-timers en dieren.  De oldtimer-tractoren maken een ritje door Tongerlo om dan gans te namiddag te staan pronken aan onze tent.

Ondertussen is de Ferm-frituur geopend, die was vorig jaar vlug uitverkocht, ook de ijsjes zijn aanwezig.

Na de middag is er een boerenmarkt, oude ambachten, karabijnschieten, draaiorgels, enz.

Wie durft er met de aanwezige vlegel het koren dorsen ?

De kinderen worden verwend door een ballonnengoochelaar/clown, een kinderboerderij en natuurlijk ook een hoge stroberg (vanuit Frankrijk).

Mits een beetje wind zal de Beddermolen in werking zijn, de molenaars zorgen dat er geen slag van de molen wordt opgelopen.   

En de dorstige zullen gelaafd worden.

En of het nog niet genoeg is, zorgen deze namiddag Flanel (Westelfolk) voor liedjes van vroeger en Jack and the Jillaroos dat de beentjes los worden gegooid.

Dus iedereen is van harte welkom, inkom volledig gratis.

P.S. mensen die ons nog een helpende hand willen reiken zijn ook welkom, graag een seintje.

Verslag: Wandeling te Veerle Bos en Heide op donderdag 27 juli 2023

Terwijl de vakantiegangers in het zuiden gebraden worden, kregen wij gans de dag regen om af te koelen.  Toch kwamen er 33 wandelaars naar Veerle Bos en Heide afgezakt en werden de hemelsluizen dichtgedraaid.  Na 7 klokslagen vanuit de abdijtoren te Averbode vertrokken wij bij het sluiten van de paraplu’s voor een twee uur durende tocht door de natuur. 

In het begin door enkele smalle paden maar wat later mochten wij over een vlonder een eerste ven doorkruisen. 

Na een kwartiertje kwamen wij op een eerste punt waar de wandeling ingekort kon worden, maar geen enkele wandelaar maakte hiervan gebruik, zij deden allen de volledige wandeling mee.

Door een dennenbospad afgeboord met varens gingen wij richting abdij. 

Om vervolgens langs een parallelweg terug te gaan, gelukkig had niemand dit door.  Bij deze weg moest af en toe een plas omzeild worden.

En wij terug op pad langs de plassen en een kudde schapen naar de Bierhoeve die evenwel volledig droogstond.  Dit vroegere boswachtershuis ligt op een recht pad tussen de Abdij en de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Wij vermoeden dat de witheren regelmatig vanuit de Abdij Onze-Lieve-Vrouwe gingen bezoeken om dan bij den boswachter een goeie trappist te kunnen drinken. 

Vervolgens naar de vijver Munnickxgoor waar drie zwarte ooievaars (een zeldzamer trekvogel) aanwezig waren, een deel van de wandelaars hebben deze nog zien opvliegen.  In dezelfde buurt had deze lente een koppel raven een nest met twee jong, waarvan er nog eentje leeft.  Helaas was de familie Raaf vandaag niet thuis.

Wij stapten verder naar het Ven Nooit Gedacht en passeerden de kleine Tandpijnkapel.  In dit boomkapelletje staat de heilige Apollonia, patrones van de tandartsen en tandtechnici klaar met de tang in hand om de tandpijn te verhelpen.  Gelukkig moest niemand op visite gaan.

Even verder kwamen de Kempische koeien ons begroeten.  Deze begrazen voornamelijk het pijpenstro om de heide die momenteel in de bloei komt te vrijwaren. 

En toen arriveerde wij aan het vogelkijkplatform.  Hier worden vanaf nu tot einde november de passerende trekvogels geïnventariseerd.  Een visarend, een lepelaar,…..  Op topdagen worden er meer dan 27.000 vogels geteld, op 14/10/2020 werden hier 778 voorbij trekkende buizerd geteld.  En wie vanaf de late avondschemering tot het ochtendgloren het ratelend geluid van een nachtzwaluw wil horen kan best nu naar deze plaats komen.  De wandelaars vernamen nog enkele andere natuurweetjes zoals over het gat van de zwarte specht, maar die weetjes houden wij voor ons zelf.

In de verte zagen wij de grote Canadeze ganzen (een gans die wij liever kwijt dan rijk zijn) naar hun slaapplaats op het ven vliegen, immers op het water zijn zij beschermd tegen landrovers zoals de vos.  Wij zagen ook al vier grote zilverreigers in een boom op hun slaaptak zitten, dus tijd om de wandeling af te ronden.  Om 21 uur kwamen wij droog aan de parking toe waar ons nog een gekoeld drankje werd aangeboden.Onze volgende activiteit is de wandeling te Veerle Bos en Heide op donderdag 27 juli 2023, vertrek om 19.00 uur.

We komen samen met eigen vervoer op de parking gelegen aan de kruising van  de Turnhoutse baan (weg van Veerle naar Diest) en de Heggebossenweg.  Dit is het eerste asfaltbaantje links voorbij heftrucken Foets op het einde van het bos.  Hier is ook de oversteekplaats voor fietsers.

De wandeling is een 6 kilometer lang en wordt op een rustig tempo in een gevarieerd landschap gewandeld.  Wie tandpijn heeft, wordt sterk aangeraden mee te wandelen want wij passeren de tandpijnkapel.  Wie dorst heeft kan ook meewandelen want wij passeren ook de droge bierhoeve.  Onderweg genieten wij van de natuur en als de heide ons goedgezind is, staat deze reeds in paarse bloei.

De wandeling kan op twee momenten zeer eenvoudig ingekort worden, zodat mensen die minder goed te been zijn ook meekunnen.  Wegens de zandstroken is de wandeling minder geschikt voor rolstoelen, kinderwagens zou nog moeten lukken.

En met een beetje geluk kunnen wij een koppel raven met hun kleintje observeren.

Graag een seintje (per mail) als je mee op verkenning wil gaan.

Verslag Afvaart Grote Nete. Zondag 25 juni 2023

Beste Leden,

Al die willen te kaap’ren varen moeten mannen met baarden zijn…., neen Pien Tjores en Corneel waren niet aanwezig bij onze afvaart van de Grote Nete.  Maar wel 42 enthousiastelingen groot en klein, jong en oud voor onze kajattocht naar de Pallieterhoeve te Booischot.

De kajakken stonden zondag 25 juni om 12.45 uur klaar voor vertrek, om 13.10 uur werd de eerste tweezitter in de Nete geschoven.  Dit was eigenlijk het meest riskante aan de hele tocht, maar alles verliep op een paar natte voeten na vlekkeloos.

De waterstand bedroeg op het moment van de tewaterlating 13meter 63 centimeter TAW (Tweede Algemene Waterstand – of vrij vertaald bijna 14 meter hoger dan het laagwater te Oostende) maar de Nete zelf was amper een halve meter diep zodat van de 42 voorziene zwemvesten enkel de twee kleine kinderen eentje droegen.  De watertemperatuur bedroeg 20,83 graden Celcius.   Ideale omstandigheden om in de zomerse temperatuur van 32 graden wat verkoeling te vinden en de tocht aan te vatten.

De Grote Nete ontspringt ten noordoosten van Hechtel en is een 80 kilometer lang.  Wij hebben hiervan een dikke 12 kilometer gevaren.  Wisten jullie dat onder hertog Filips de Goede in 1437 reeds verordeningen werden gemaakt om de Nete recht te trekken. 

Op het stuk dat wij hebben gevaren was hier minder van te merken, ofwel waren er vroeger zeer veel kronkels.  Want nu nog kwam er regelmatig bochtenwerk aan te pas.  De stroming en de mindere deskundigheid van sommige peddelaars zorgde ervoor dat menig met de snuit tegen of de dijkwand belandde.  En in deze tijd van jaar zorgde dat dan voor een rijke oogst aan graszaden die je hele lichaam bedekten of een enkele spin.

Door het laagwater aan de Schelde te Antwerpen en vermoedelijk ook de hoeveelheid regen van donderdag ll was er een behoorlijk debiet.  Vrij vertaald wil debiet zeggen dat zonder je peddels te gebruiken drijf je al mee met de rivier.  En volgens mij bepaalt de massa in de boot ook mede de snelheid. 

Zoals aangekondigd konden wij met onze boottocht de grens van de gemeente Westerlo vanaf Zammel tot voorbij de Netestraat te HoogHeulte zeer nauwkeurig volgen.  Volgens mij zijn er velen verschoten dat deze grens zolang is.  Want zij dachten aan de brug te Westmeerbeek reeds de Pallieterhoeve te vinden.  De vermoeidheid in de armen, schouder en rug begon te spelen.  Helaas moesten wij nog de fietsbrug onderdoor om dan bij de volgende brug aan te meren.

Onderweg hebben wij geen walvissen gezien, enkel een vlot van de Chiro van Houtvenne die de kinderen stapvoets voortduwden, dan was ons peddelen toch gemakkelijker.  Eenmaal de 19 duozitkajakken en de ene solozitkajak op den droge waren gesleurd, konden wij in de Pallieterhoeve genieten van een deugddoende verfrissing.

De afwezige mannen die baarden hebben kunnen zaterdag aanstaande met de middenstand van Westerlo vanuit Oosterlo de Grote Nete afvaren naar de Markt te Westerlo (of toch bijna).  Een tip die wij gratis geven, probeer het met een tweezitter want de eenzitter is veel minder bestuurbaar.


Alle foto’s


Onze volgende activiteit is de afvaart van de Grote Nete op zondag 25 juni 2023.

We vertrekken om 13.00 uur aan de Grote Netebrug N127 Veerleweg Geel Zammel en varen dan stroomafwaarts langs de grens van de Gemeente Westerlo naar de Pallieterhoeve te Booischot. 

Dit traject van een dikke 12 kilometer kan in principe iedereen vlotjes aan.  Immers het is laagtij in Antwerpen wat zorgt voor voldoende stroming naar Booischot.  Wij verwachten om 15.30 uur toe te komen aan de Pallieterhoeve, waar we hebben gereserveerd zodat wij aan allen nog een drankje kunnen trakteren.

Voor hen die toch een beetje watervrees hebben, men kan gaan staan in de Grote Nete, zo diep is deze niet !  Desalniettemin voorzien wij zwemvesten voor nog meer geruststelling.  Bovendien adviseerde de bootverhuurder ons om enkel met kajakken de afvaart te doen, deze zijn in vergelijking met een kano stabieler en gemakkelijker te besturen door het gebruik van een peddel met twee peddelbladen.  Er worden één- en tweezitkajakken voorzien.  In een tweezitkajak is er een zitje voorzien tussen de benen van de achterste vaarder zodat kleinere kinderen ook meekunnen. Gelieve je voorkeur bij inschrijving te vermelden.  Wij gaan trachten in de mate van het mogelijke hiermee rekening te houden.

De deelnameprijs voor onze leden bedraagt 8 euro per persoon (kind in zitje  achterbank gratis), ongeacht welke kajak je verkiest.  Niet-leden betalen 16 euro wat de kostprijs van de kajak is.  De inschrijving in definitief na ontvangst op onze zichtrekening BE32 7333 4303 7702.

Inschrijven: uiterlijk zondag 18 juni, graag ook een mailtje naar welkom@lgtongerlo.be

Praktisch

 • We vertrekken aan de Grote Netebrug te Zammel, Veerleweg om 13.00 uur.
 • Wij parkeren onze auto bij Francine aan het vroegere Visserhuis.
 • Bij aankomst in Booischot zorgen wij voor het vervoer van de chauffeurs naar de vertrekplaats zodat deze dan zijn/haar passagiers kan gaan ophalen te Booischot.  Dus best met volle wagen (carpooling) naar Zammel komen.
 • Bij minder ervaren kajakkers kan het wel eens voorkomen dat door het onhandig gebruik van de peddel je nat wordt.  Je kan best in een zak (droge kledij en handdoek) meegeven met onze shuttle zodat je bij aankomst in Booischot je kan drogen.  Kleedkamers zijn niet voorzien
 • Gelieve bij vertrek stipt aanwezig te zijn, zodat we geen vertraging oplopen, rond 16.30 uur dienen wij de Pallieterhoeve te verlaten. 
 • Mochten wij een walvis tegenkomen, laat deze rustig zwemmen.

Verslag Theatervoorstelling Boeren. 9 en 10 juni 2023.

Afgelopen vrijdag- en zaterdagavond organiseerde de cultuurregio de Merode het toneelstuk ‘Boeren’ in de Stal de Kalvarie bij onze leden Charel en Kurt Geens.

Een mooiere locatie voor dit toneelstuk “Boeren” is volgens mij moeilijk te vinden.

“Boeren” gaat over het moeilijke leven van de Vlaamse landbouwers vandaag, dit overgoten met een humoristisch sausje.  Het aanwezige toehoorders volgden het leven van landbouwer Ludo, zijn broer en tandarts André en diens vrouw en boekhoudster Sofie.  Binnen deze boerenfamilie heerst er een grote familiedruk.  De twee broers hebben voortdurend ruzie, en tegelijk kunnen ze elkaar niet missen.

Dit familieconflict loopt parallel met een groter actueel conflict: de passie van de kleine boer voor zijn stiel die botst met klimaatzorg en de moderne landbouw vol grootkapitaal.  Bovendien zijn de prijzen die de boeren krijgen voor wat ze telen in twintig jaar tijd bijna niet gestegen, terwijl wij in de supermarkt wel veel meer betalen.

Het publiek (vrijdag volledig uitverkocht, zaterdag nog enkele plaatsen vrij) werd geconfronteerd met een pakkend verhaal, zo uit het leven gegrepen. Een verhaal waarin waarheid schuilde, over onmacht en mensenverdriet, over broederhaat en broederliefde én over een vrouw die niet aanwezig was (dit laatste voor hen die het begrijpen).  Bij momenten was het zeer aangrijpend, maar er werd ook gezorgd voor humor.

Op het einde werd als afscheid nog een zeer prachtig en toepasselijk “boeren”lied gezongen.  Met deze link kan je hiervan meegenieten.

Een van de acteur was Hans van Cauwenberghe die al regelmatig op tv is geweest bv in de reeks Spoed en Familie.

Wij als Landelijke Gilde werkten graag mee aan deze zeer toepasselijke voorstelling door zowel de parking als den tap te verzorgen.


Met boeren, omdat het gras niet groeit door eraan te trekken schreef Erik Vlaminck het verhaal van twee
boerenzonen. De ene heeft de boerderij overgenomen en de andere is vertrokken. Ze komen uit
een gezin waar niemand iemand aanraakt. Meer zwijgen dan spreken. Kent ge dat? Er hangt van alles
in de lucht dat niet uitgesproken wordt. Broederhaat en broederliefde. En dan is er nog die vrouw,
die er niet is. Vechten tegen een wereld die ge niet kunt vatten. Boerenmiserie … Ontroerend
schoon en gelukkig ook vaak om te lachen.
Erik Vlaminck weet maatschappelijk engagement te combineren met mooie literatuur. In zijn ‘Brieven
van Dikke Freddy’ klaagt hij al 25 jaar scheve situaties en ander maatschappelijk onrecht aan. In die
hoek zijn de boeren vandaag ook terechtgekomen. Klemgereden tussen de agro-industrie, het
klimaat, de wet, de natuur en hun toekomst. Wat kunt ge eraan doen? Werken en als dat niet
volstaat, nog meer werken. En dat gaat. Tot het niet meer gaat.

Met: Hans Van Cauwenberghe, Katrien Pierlet en Gert Jochems
Van: Erik Vlaminck, regie: Jo Jochems, productie: MoMent Tongeren
Tickets: 15 € – UiTPAS aan kansentarief: 3€
www.cultuurenerfgoeddemerode.be/projecten/boeren

Een initiatief van cultuurregio de Merode
Met dank aan Karel en Kurt Geens

Website cultuur en erfgoed de Merode: https://www.cultuurenerfgoeddemerode.be/projecten/boeren
Facebook pagina https://fb.me/e/GOjOgZAM

13 en 14  mei Tongerlo Leeft 2023

Naar jaarlijkse traditie doen wij mee aan dit dorpsfeest.  Het wordt evenwel steeds moeilijker om met ons bestuur alleen deze activiteitete bolwerken, misschien beginnen de jaren te tellen.  Daarom gaan wij eerdaags met een visuele voorstelling een oproep tot hulp bij onze leden lanceren.  Vorig jaar konden wij ook reeds rekenen op wat extra hulp.

Speurzoektocht: Vrijdag 31 maart 2023

Start en aankomst te KLJ Lokaal, Bosstraat 17.

Vertrek tussen 18.30 en 20.00 uur.

Tussenstop met één gratis consumptie.

Bij aankomst voor 23.00 uur krijg je een gebraden halve kip of rib met brood en moes.

Wandelafstand: 7,2 kilometer met onderweg oplossen van vragen.

Parcours hoofdzakelijk onverharde wegen, wel te doen met buggy.

Zaklamp ondanks zomeruur toch nog aangewezen.

Deelnameprijs: Leden 4 euro, niet-leden 8 euro.

Inschrijving: voor maandag 27 maart met vermelding kip of rib per antwoord op deze mail en
betaling op onze rekeningen BE32 7333 4303 7702.

Te winnen: veel plezier en de traditionele taarten.

Extra…

De afstand kan gehalveerd worden.

Hierdoor kunnen de jonge kinderen (of sommige ouderlingen) zonder problemen deelnemen.

De wandeling over onverharde wegen blijft doenbaar met de buggy !

Dus bij start gewoon aangeven dat je voor de volle of halve fond komt, al de rest blijft hetzelfde.

Verslag Ledenfeest 20 jan 2023

Hierbij verslag van ons ledenfeest.

Wegens de drukke bezetting van de parochiezaal kwamen wij nu op een vrijdag samen om ons ledenfeest te vieren.  Op deze natte en koude 20° januari sijpelden de eerste deelnemers rond 19 uur binnen.  Bij binnenkomst werd een welkomdrankje aangeboden.

Om 19 uur17  begon onze ondervoorzitter Michel met het welkomstwoord.  Voorzitter Luc was belet wegens andere verplichtingen.  Vooreerst werd de KLJ welkom geheten, zij vormen vermoedelijk de toekomst voor onze vereniging.  Wij willen onze werking dit jaar wat herschikken.  Op aangeven vanuit Leuven zouden wij met taakvrijwilligers willen werken, die door ons worden ondersteund.  Dit zijn mensen die zonder bij het bestuur te komen een bepaalde taak willen uitoefenen.  Wij denken bijvoorbeeld aan mensen die een wandeling willen uitstippelen, een zoektocht wensen te organiseren, een infoavond over hun hobby willen houden, etc.  Een oproep tot ideeën en medewerking werd gedaan.  Ons ontslagnemend bestuurslid Manuel werd bedankt met een fles en was onmiddellijk bereid om de eerste taakvrijwilliger te zijn.

Tot slot wordt nog gedacht om in het najaar opnieuw op weekend te gaan, in het verleden werd de Moezel, Spa en Ieper bezocht.  Interesse laat het weten.

En bijna ongelofelijk maar stipt om 19.30 uur werd de tomatensoep uitgeschonken.  Het eerste bord viel mij wat tegen maar het tweede maakte dit ruimschoots goed, 19 balletjes …

Na de lekkere soep opnieuw Michel met een speech nu als kassier.  Samengevat: 2022 was door het prachtige weer zowel tijdens “Tongerlo Leeft” als “Het Molenfeest” financieel een meer dan gezond jaar voor de Gilde.  Wij mochten er eentje extra drinken van de kassier, maar moesten deze zelf aan de toog gaan halen en helemaal leegdrinken.

Ondertussen stond onze sterrenkok aan de Tronnoyplein reeds klaar met het buffet.  De scampi’s, het vispannetje, de steak en de gevulde kalkoen met veenbessen waren om duimen en vingers af te likken.  Ik kan het weten want ben diverse malen gepasseerd. 

En of er voldoende was ? Zie antwoord op foto gemaakt nadat de 101 aanwezige eters voldaan waren.

Maar toen kwam de kat op de koord.  Ik al de hele tijd geoefend aan de song van onze Zjef
“’s middags word ik wakker met een houten kop
Mijn ogen zijn nog moeilijk te gebruiken
En achter in mijn hersenpan hoor ik de vogels fluiten”

zodat ik dit samen met de nootoplossing kon zingen.

Maar woensdagavond liet hun frontman weten dat hij serieus ziek was en niet kon komen. 

No panic, de hertogen uit Heultje werden gecontacteerd zodat uiteindelijk “The duke band” ons kwam vermaken met oldies & rock van de jaren 60′s 70′s en 80’s.  De vijf muzikanten samen met de zeer prachtige  stem van de zangeres die ook meegedaan heeft met de “voice of flanders” verrasten ons gedurende een viertal uur durend optreden zeer aangenaam.  Alleen vond ik het geluidvolume wat hoog, maar over decibelsmaken valt niet te twisten.

Tijdens hun optreden werd het dessert nog achter de kiezen gestoken.

En tegen klokslag nul uur vertrokken de meeste mensen op de gladde wegen naar elders. 

Maar zoals je kan zien bleven de liefhebbers van onze noodoplossing tot de laatste noot was gespeeld.

Enkel bestuursleden bleven nog wat later om de band te betalen en de zaal op te ruimen en daarna met een goed en vermoeid gevoel te dromen van een volgend optreden.


Zoals in onze vorige brief aangekondigd, moesten de laatste details van ons ledenfeest nog besproken worden op de bestuursvergadering.  Gisterenavond is dit ondanks het vele werk m.b.t. de kerststal en de reflectorentocht gebeurd en vandaag berichten wij jullie hierover, nog sneller dan de waalse krant La Dernière Heure.

Ons ledenfeest was hopelijk  reeds aangekruist in jullie agenda op VRIJDAG 20 JANUARI 2023.

Jullie zijn om 19.00 uur welkom in de parochiezaal Tongelhof en de tomatensoep met balletjes wordt stipt om 19.30 uur uitgeschonken.  Hiervoor hebben jullie al naar een kort welkomstwoord van onze voorzitter mogen luisteren en een nieuwjaarsdrankje kunnen nuttigen.

Na de soep serveert onze kok een warm buffet bestaande uit:

Scampi’s in currysaus
vispannetje
Gevulde kalkoen met veenbessensaus
steak pepersaus
Erwten en wortelen/ broccoli
Kroketjes/ Gratin/ puree

Voor alle duidelijkheid het is zoals sommige sloebers van het bestuur toegestaan om meermaals langs het buffet te passeren.  Wij zijn in het verleden er nog nooit in geslaagd om het aangeboden buffet volledig te verorberen.

Maag vol, onze ondervoorzitter aan het woord met een eveneens kort kasverslag.  Ik kan nu reeds verklappen wij gaan geen tombola houden of met de schaal rondgaan om de kas te spekken.

Hierna krijgt elke feestvierder een bordje voorgeschoteld met vier dessertjes.

Ondertussen was er ook voldoende witte en rode wijn (of andere drank) aanwezig om de keel te smeren, immers de “Nootoplossing” staat dan klaar om met hun beste meezingers uit te pakken.

En wees gerust voor den afwas en opruim zorgen wij. 

Wij vragen aan de deelnemers wel een bijdrage van 28 euro, dit is hetzelfde bedrag als in 2020 van inflatie of prijsverhoging geen spraken !

Wil je na twee coronajaren opnieuw genieten van een zeer gezellig samenzijn gelieve je dan onmiddellijk in te schrijven door antwoord op deze mail én storting van de bijdrage van 28 euro/pp op onze rekening BE32 7333 4303 7702.  Wij moeten uiterlijk komende dinsdag a.s. het aantal doorgeven aan de kok van dienst.

Wij hopen alle leden te mogen ontmoeten op het feest.

Reflectorenzoektocht tijdens de kerstvakantie 2022

Gisteren hebben wij in extremis de toestemming van de Vlaamse Landmaatschap ontvangen om hun bossen tijdelijk te mogen betreden.
Hierbij onze uitnodiging (die wij ook aan de school bezorgen) voor de reflectorenzoektocht tijdens de kerstvakantie van 24 december 2022 t.e.m. 8 januari 2023.

Na het succes van vorig jaar organiseert de Landelijke Gilde Tongerlo opnieuw een gratis reflectorenschatzoektocht waaraan de kinderen ook veel plezier aan beleven. Deze wandeling is ongeveer 3 km lang en loopt door bos en weide waarvan wij uitzonderlijk van de Vlaamse Landmaatschappij en andere eigenaars toestemming hebben gekregen om deze tijdelijk te betreden.  Dus een unieke gelegenheid om eens over een ongekend stuk Tongerlo te wandelen.

De zoektocht vertrekt aan “Tree Sisters” te Bosstraat 41.  Van hieruit wandelen wij naar het kruispunt Bijstraat – Bosstraat om links aan het avontuur te beginnen.  Wij wandelen deels door weide en bos naar de Torendreef en slingeren dan door een bos langs de Stassensbosloop terug naar de Bosstraat om uiteindelijk bij de vertrekplaats aan te komen.  (Er is voldoende parkeergelegenheid langs de Bosstraat aan het vertrekpunt.) De route wordt aangeduid door rode driehoekige reflectoren die de richting aanduiden, onderweg moet je zoeken naar volgende  reflecterende diertjes en ook tellen hoeveel je er per soort aantreft, opgelet niet dubbeltellen. 

Bij terugkomst aan de vertrekplaats vind je een paal waaraan de dieren die je moest tellen in volgorde van een cijfercode zijn opgehangen.  Het aantal getelde dieren bepaalt de code, waarbij de dieren aan de paal niet meetellen.  Als je juist geteld hebt, kan je de schatkist openen en mag je er één cadeautje per kind uitnemen.  Achteraf moet je de kist terug sluiten, het slot dichtdoen en dan de cijfercode verdraaien zodat de schattenjagers na jullie er ook nog plezier aan beleven.

Een goede zaklamp, reflecterende kledij en wat schrijfgerief zijn nodig.  Stevige schoenen of laarzen zijn aangewezen. De wandeling is helaas niet geschikt voor buggy’s .

Laat onderweg geen afval achter, respecteer de natuur en laat alle reflectoren hangen zodat de zoekers na jullie er ook nog plezier kunnen beleven. Geniet van de tocht en we appreciëren het als je jouw bevindingen deelt met ons.

Kerststal 2022-2023

In de kerk was op kerstmis de kerst-mis om 9u15m. We hadden het kindje Jezus op het altaar gelegd.

Het was de proost van Voortkapel die de mis kon doen. Tijdens de preek werd de opstelling en de uitstalling van de kerststal in de bloemen gezet.

Omdat de proost nadien nog de mis moest doen in Voortkapel heeft Leo M. de wijding gedaan in de kerststal. Leo was voorgegaan om kindje Jezus in de kribbe te leggen en iedereen uit de mis werd uitgenodigd om mee te gaan. Spijtig dat het een beetje regende.

De “meutte” was, zoals altijd, zeer benieuwd door al de kleren van de pastoor, ideaal om die vast te pakken en af te zabberen, “dat wordt wassen door Maria” zei Leo.


Ook dit jaar gooit onze kerststal in het dorp hoge ogen.

De twee zwangere ezels genieten samen met den os van de grote belangstelling.

De kippen hebben het gezelschap gekregen van eenden en zijn ook tevree.

De herderkens lagen bij de eerste nachte en hadden hun schaapjes zeer vlug geteld.  Maandagochtend groot alarm schapen gingen bij het openen van hun kooi onmiddellijk op de lappen.   Gelukkig werden zij in de Geelsestraat gevangen, voor straf retour weide en een nieuw stel schapen.

Zo zie je, elk jaar valt er wat te beleven.

Nu zondag 25 december komt kindje Jezus onze kerststal vervoegen en wensen wij iedereen een zalige kerstmis.


Wegens de succesvolle seniorendag op donderdagnamiddag werd reeds in de voormiddag gestart met het voor transport klaar maken van de kerststal.

In de namiddag werd door de jongere garde de laatste loodjes gelegd.

Vrijdag 9 uur ’s ochtens werd dan onder begeleiding van de politie naar de kerk gereden.  Eenmaal aangekomen werd gestart met de heropbouw.

Door omstandigheden kon ik er dit jaar niet bij zijn maar als ik ’s middags eens ging spieken was de opbouw zo goed als afgerond.

Zoals je kan zien werden weer heel wat landbouwvoertuigen ingeschakeld.

Maar het is vooral door het prachtige team aan helpers dat alles zo vlot is verlopen.

Dit team  werd  ’s middags  nog verrast met Ferme frikadellen, bedankt dames.

In de namiddag arriveerden dan een deel van de dieren, de schapen en kippen kwamen zaterdag toe.

Nu  mag onze kerstal weer voor één twaalde van het jaar deel uit maken van het dorpsgezicht van Tongerlo.

Wij hebben ondertussen reeds de eerste felicitaties mogen ontvangen, dus het bezoeken zeker waard.


Afgelopen zaterdag trokken onze zagers naar de Eikelstraat te Westerlo. 

Volgens mij staat deze straat in de top 10 bij de brandweer want deze bestaat uit twee van elkaar gescheiden delen. Ondergetekende stond in het verkeerde stuk zodat de boom reeds  transportklaar was bij aankomst.

Ik was nog wel net op tijd om van de boomschenker, een gewezen Tongerlonaar een pintje te mogen ontvangen.

Onze tweede ploeg had ondertussen het plantgat aan de kerk voorbereid zodat de boom snel op zijn plaats stond.
En nu staat deze boom te wachten op zijn gerenoveerde kerststal.

Dus eenieder die een handje wil komen toesteken is welkom op vrijdag 9 december 2022.

De verhuis start om 9.00 uur aan boerderij Bens met een ETA van 9:34 aan de kerk.

Vanaf dan vatten de werkzaamheden aan: 

 • Wielen onder kerststal verwijderen
 • Deel 2 met deel 1 verbinden
 • Waar de sterre bleef stille staan op het dak
 • Elektriciteitsdraad leggen
 • Pannen leggen
 • Schaapskooi plaatsen
 • Houtsnippers in stal
 • Hooi en stro en schelft in orde maken
 • Drank en eetbakken voor de os en de ezels
 • Af en toe eens een werfvergadering met geestrijke drank
 • Erf inrichten
 • Omgeving versieren met kerstbomen (geschonken door de gemeente)
 • Dieren in de stal
 • Lampjes in de kerstboon (geschonken door de molenaars).

Dus werk genoeg en (ook drank en middageten), tot vrijdag as.

P.S. Donderdagnamiddag wordt het transport voorbereid bij Boerderij Bens, wie wil mag daar natuurlijk ook komen helpen.