Verslag: Busuitstap Wéris en Durbuy

Wéris in de vroeg ochtend

zondag 19 november 2023.

Om 7 uur ’s morgens werden twee bakken pistolets en 53 koffiekoeken opgehaald bij de bakker. Een kwartier later werden de pistolets doormidden gesneden en voorzien van beleg (kaas en hesp) en werd het KLJ-lokaal ingericht voor het avondmaal.
Om 7.58 uur kwamen de laatste twee wandelaars aangestapt zodat de goed gevulde Conny Car om 8.01 uur vertrok naar Weris. Hoe verder wij rijden hoe meer volk precies, er waren 52 wandelaars ingeschreven.

Tijdens de rit van 2 uren reden wij door de tunnels te Luik, over la Meuse en door enkele Waalse boerengaten, waar de tijd nog eventjes heeft stil gestaan.  Om stipt 10.00 uur bereikten wij de eerste arrivée te Wéris.  Hiertoe hebben wij wel één keer bij een verkeersbord met tekst “max 7,5 ton excepté circulation locale” moeten denken dat onze bus van 18 ton plaatselijk verkeer was. 

Wij werden hartelijk ontvangen in het Megalietenhuis te Wéris waar onze gastvrouw perfect Nederlands sprak. Na een sjat café en een “de faire pipi” vertrokken wij op verkenning. Wij begonnen met een korte rondgang in het dorpje (dat een scheet groot is) en trokken dan de vallei in. Door de hevige regenval van de voorbije dagen waren er meer plassen dan verwacht maar doorgaans waren de wandelwegen goed toegankelijk. De herfst zorgde trouwens voor mooie panoramische kleurschakeringen .

Tijdens de heenreis werd in de bus reeds het verschil tussen een Dolmen, Menhir en hunnenbed schriftelijk toegelicht.  Hierdoor herkenden de wandelaars bij de eerste stopplaats onmiddellijk de Dolmen van Oppagne.  Deze grafkamer werd 4000-3000 jaar voor Christus opgericht. 
Bij het vervolgen van de randonnée zagen wij de Menhir Danthine (die wel een beetje werd verplaatst) en de Dolmen van Wéris die in vergelijking van de vorige iets luxueuzer was, of toch op z’n minst beter geschikt was voor de wat bredere medemens. En de wandelaars konden ook een primeur meepikken want wij kwamen een site tegen die pas in het voorjaar van 2024 toegankelijk wordt gesteld. De vervoersriemen waren nog rond de rotsblokken bevestigd.

Nadat we wel enkele regendruppeltjes hadden gevoeld, kwamen we langs de Sint-Walburgakerk terug toe aan de depart.  De schoentjes werden gepoetst aan de oude dorpspomp.

Ieder kreeg in de cafetaria 2,5 pistolet en 1 koffiekoek (rozijn of chocolat) én een warme drank vanuit de organiserende vereniging aangeboden.

Vervolgens doken wij opnieuw de bus in richting Durbuy.

Na een geestrijk drankje verkenden wij dit Couckestadje.   Het nadeel van deze mooie kleinste stad ter wereld is dat het inderdaad klein is.  Wij passeerden eerst via de 300 miljoen jaar oude Falize rots waar normaal gezien ook een mooie fonteinpartij is te bewonderen.  Maar wegens de aankomende kerstmarkt stond deze nu helaas vol standjes in opbouw.

Dan maar de binnenstad in, hier zagen wij bij de plaatselijke beenhouwer twee prachtige hespen aan de venster als salaisons. 

Rond drie uur zette de bus de terugreis in via de N63.  Wij hebben tweemaal het roodgekleurde voetbalstation Standard Liège kunnen bewonderen.  Sommige wandelaars waren reeds reuze aan het genieten van onze uitstap die onder perfecte metrologische omstandigheden is verlopen. 

Wij arriveerden precies om 17.00 uur aan het KLJ lokaal.  Nog voor wij uitgestapt waren was Marleen haar goudgele fritjes reeds aan het bakken zodat iedereen snel zijn/haar avondmaal
met heerlijk stoofvlees en/of videevulling kon laten smaken.
Na het eten bleven velen wat napraten of zouden ze gewacht hebben op de jaarlijkse frisco die er dit jaar niet was ?
Afgaande op de reactie van de wandelaars was het weer een geslaagde journé bij droog weer.


We vertrekken aan het KLJ-Lokaal (Bosstraat 17 2260 Westerlo), met de Conny Cars-bus, naar Wéris. Eén van de dorpen die tot de “Les Plus Beaux Villages de Wallonie” behoren.

Rond 10.00 uur worden wij daar ontvangen in het Maison des Mégalithes voor een tasje en een plasje.

Dan binden wij onze veters wat strakker aan en trekken de vallei in voor een zeer licht golvende wandeling van een zevental kilometers die eenvoudig voor wie wenst kan ingekort worden tot een viertal kilometers.   Wij moeten geen hellingen à la den Asberg op.  Wij wandelen eerst door het dorp met zijn typische bouwstijl om vervolgens over brede en smallere paden onze weg te vervolgen.

De haast vlakke wandelwegen

Tijdens de wandeling gaan wij zien waar Asterix maar vooral Obelix met zijn grote stenen naar toe ging.  Immers Wéris is vooral gekend voor zijn Megalieten (grote stenen) en wij gaan de dolmen van Oppagne en deze van Wéris opzoeken.  Ook de Menhir Danthine passeren wij en tot slot nog een volledige nieuwe site.  Het Duivelsbed laten wij links liggen omdat deze op een steile helling ligt.  Wie de mis heeft gemist kan op de middag de prachtige Sint Walburgakerk bezoeken in het dorpje.

Rond 13 uur hopen wij terug te arriveren aan de vertrekplaats waar de pistolets en gebak ons opwachten.  Na het nuttigen hiervan rijden wij Durbuy, de kleinste stad ter wereld.  Hier maken wij een korte wandeling rond en door de steegjes van dit mooie stadje.

Daarna terug naar Conny Cars om naar het KLJ lokaal te rijden.  Traditiegetrouw voorziet Marleen daar iets na den vijven nog voor een stevig warm avondmaal.

Deelnameprijs werd eenmalig met 5 euro verminderd naar 20 euro per persoon.

Wil je meegenieten van deze uitstap schrijf je dan uiterlijk 11 november 2023 in door betaling van 20 euro per persoon op onze rekening BE32 7333 4303 7702 en een mailtje, tijdig inschrijven is belangrijk omdat nog verder moeten afspreken voor het ontvangst te Wéris. Busje vol = inschrijvingen afgesloten.