Terugblik op de LG Vijfdaagse wandel- en fietstochten, zomer 2021

Verslag 29 augustus Fietsen op de grens van Westerlo

Zondag 29 augustus 2021 de laatste zondag van de grote vakantie, de laatste dag van onze LG vijfdaagse die wij dit jaar wel volledig hebben kunnen afwerken.

De weergoden waren ons niet goedgezind, veel miezer en soms wat meer regen.  Maar om 13.00 uur was toch iedereen aanwezig aan de officieuze startplaats aan de Beddermolen.

Zoals bij grote wielerwedstrijden lag voor ons de officiële startlijn van deze 41 kilometer lange tocht wat verder aan het kruispunt Hondseinde – Brandstee.  Blijkbaar kwamen Geel en Westerlo destijds niet goed overeen bij de bepaling van de gemeentegrens, want in de buurt van de Grote Steenweg is het een echt kluwen, dan links dan rechts van deze weg, dus te gevaarlijk/moeilijk om te volgen.  Michel die deze tocht heeft uitgestippeld, kon hier ook geen rechte voor trekken.  Zodoende kwamen wij voor het eerst op de grens aan de Wimp in de Wimpstraat om vervolgens richting Grote Nete te fietsen.

Meer dan tien kilometer op de grens langs de Grote Nete fietsen, doet mij wel denken aan Waterwegen en Zeekanaal NV, afdeling Zeeschelde.  Kunnen zij eens geen efforke doen om hier een beter fietspad aan te leggen langs de mooie natuur.  Enfin zonder veel problemen zijn wij via Hoog Heultje toegekomen in de hof Eeden voor de eerste tractie.

Regenbuienradar in het oog gehouden, maar toch maar gestart richting Voortkapel, Oosterwijk om door enkele grenspaadjes aan de Teunenberg te fietsen.  Door Oevel naar het Albertkanaal om dan de Fly-over fietstunnels te nemen.

En nu begonnen wij de aankomstlijn reeds te ruiken.  Eerst nog tweemaal Tolhuis kruisen om dan met bekwame spoed naar het KLJ-lokaal waar Kristof en Luc ons verwelkomden met een bak goed gebarbecuede spekken.

Samen met de heerlijke koffie en wat sneden brood was het genieten van dit eenvoudig etentje.  Het was precies spek voor ieder zijn bek, vermoedelijk door het minder warme weer, was de laatste krep vlug weg.

Wij waren vandaag met 28 fietsers en een 40-tal eters.  Dus weer een geslaagde activiteit en dank aan de reisbegeleider die er eentje meer mocht drinken uit eigen zak.


Verslag combiné 12 augustus 2021

Op de parking aan de Beddermolen kwamen 8 deelnemers opdagen voor onze gecombineerde fiets- en wandeltocht.  De geringe opkomst was deels te wijten aan (ardennen)-vakanties, lange hersteltijden defecte fiets, eerste mooie dagen van de zomer,…….  Maar niet getreurd, op ruim twee uur tijd werd er ongeveer 20 kilometer gefietst en vier kilometer vijfhonderd zestig meter gewandeld.  Er was een wisselzone voorzien bij ons lid Kris Vermeulen AVEVE agrarisch centrum waar het plezier groeit. 

Gezien onze groep kleiner dan 15 was, konden wij geen wegkapitein inschakelen en kregen onze  nieuw aangekochte C3-borden hun C4.
Via een ommetje langs Aalvoort naar de Trichelhoek.  Bij aankomst ging de grote buitenpoort automatisch open.  Na de overschakeling van fiets naar wandelmodus begonnen wij aan de voettocht.
Poortje automatisch dicht, fietsen (waarvan slechts  37,5 % elektrisch) veilig gestald en wij weg voor de alternatieve wandeling.  Hoewel in Trichelbroek het water min of meer weg was, bleef het daar een deftige modderpoel.  Maar ook de doorsteek van de huisbroekstraat naar de Grote Nete was een fraai stukje natuur.  Zodanig dat wij op voorhand de netels en braamstruiken een snoeibeurt hebben gegeven. 

Verder genieten op de linkeroever om dan terug aan de wisselzone te komen, opnieuw poortje open en toe (bedankt Kris) en wij door de Goorbeek naar de eindbestemming.  Zeven van de acht deelnemers ontdekten een nieuw fietspaadje.  Aan de Kaaibeekhoeve door een diepe plas en veel fietsen vuil, gelukkig geen voeten.  Door het WZC domein Parel der Kempen richting  KLJ lokaal, aan de Lourdersgrot nog een kleine stop en hop wij zaten aan de drank.

Het voordeel van een kleine groep is dat er nu ondanks de massale aanwezigheid van de muggen een tweede tractatie volgde.


Verslag fietstocht 5/8/2021

Donderdag 5 augustus om 19.00 uur stipt werd het startschot gegeven voor onze uitgestelde fietstocht.

Er vertrokken 22 fietsers waarvan 77,27% beschikte over een elektrisch  hulpje. 
Gelukkig bestaat dit, want hierdoor konden wij aan een tempo tussen de 15 à 17 km/uur vlotjes rondtoeren in de weide omgeving van Tongerlo. 
’t Is wijde want in de weide is het moeilijk fietsten. 

Buiten een afgevallen fietslicht verliep de fietstocht zeer vlot daar onze wegkapiteins met hun tricolore armband en C3-bordje telkens voor een veilige oversteek van de wegen zorgden. 
Even was het schrikken als een ambulance met loeiende sirenes ons passeerde in de smalle Fabriekstraat op Westels grondgebied. 
Vervolgens maakte deze rechtsomkeer om vermoedelijk in de aangrenzende Fabriekstraat te Hulshout naar de plaats van bestemming te zoeken. 

Zoals beloofd waren wij rond 21.00 uur terug aan het KLJ-lokaal waar wij nog voor de avond volledig was gevallen een traktatie konden nuttigen.  De muggen zorgden er voor dat de een een één is gebleven.  


Verslag wandeling DAF

Door het noodweer werd de tweede dag van de vijfdaagse de eerste.  De fietstocht van vorige week staat opnieuw in de planning op donderdag 5 augustus.
Voor onze wandeling vertrokken wij aan de van Doorne’s AanhangwagenFabriek-kantine.

Met een twintigtal wandelaars kruisden wij  de DAF-parking richting de windmolens in de Moestoemaatstraat.  Met toestemming van de eigenaar mochten wij langs deze 100 meter hoge masten wandelen.  Als je weet dat de wieken 46 meter lang zijn, wordt er een hoogte van 146 meter bereikt.  Elke mast produceert in een normaal jaar 2,05 MW elektriciteit zodat hier 2.850 “normale” gezinnen van stroom wordt voorzien.  Via Plassendonk en Duitschool naar aardbeienkweker Gert Menten.  Hier was voorzien dat onze clubkas als tractatie een doosje aardbeien aanbood.

Maar de Gert was daarmee niet opgezet, iedere wandelaar kreeg van hem de heerlijke aardbeien maar onze portemonnee moest dichtblijven.  Alvast bedankt Gert en zij hebben gesmaakt.

Een beetje verder doken wij het Sterschotbos in.

Diverse paden werden bewandeld om vervolgens via de Heidestraat terug aan de Dafkantine te belanden.  En hier lukte het wel dat onze kas een tractatie kon aanbieden.

Het deed ons deugd om toch een aantal leden terug in openlucht te hebben ontmoeten.