Verslag Herfstwandeling te Grimbergen, zondag 20 november 2022

Verslag bezoek aan Grimbergen.

Op zondag 20 november trokken we voor onze herfstwandeling met een Merêt car naar Grimbergen.  Hoewel het KMI “een ochtendstond met koud in de mond” had voorspeld, was de buitentemperatuur nog zacht voor de tijd van het jaar.

De mooie autobus werd bestuurd door Jan uit Tongerlo zodat het alleen maar een gezellige busreis kon worden.  Onze gids Manuel nam heel de uitstap voor zijn rekening en begon reeds in de bus uitleg te verstrekken over de parel van Brabant met zijn bijna 40.000 inwoners. 

Onze eerste halte was aan de Lunch Garden van Zemst waar wij getrakteerd werden op koffie en gebak en waar er nog een mogelijkheid was voor een sanitaire stop aan 0,5 euro per beurt inclusief een extra gebak.  Na het vullen en lozen reden wij over de verbrande brug het centrum van Grimbergen binnen voor de start van de wandeling.

Wij trokken door de Maalbeekvallei en kwamen onder andere  de Liermolen, de Tommenmolen en de Oyenbrugmolen tegen.  Wegens aanwezigheid van rattenverdelging durfden sommige wandelaars deze molen niet van nabij bezoeken omdat ze een groot rad zagen. 

Onze gids gaf ons op diverse plaatsen toelichting, Grimbergen heeft nog beperkt wat kouter met zeer vruchtbare landbouwgrond (info voor de boeren die er niet bij konden zijn).


Na een uurtje kwamen wij toe aan het ‘t Vliegveld van Grimbergen dat in 1939 door het Belgisch leger werd gebouwd en verder werd uitgebreid door de Luftwaffe.  Momenteel wordt het gebruikt voor sportvliegtuigen, wij zagen enkele opstijgen, maar de voornaamste reden van ons bezoek was de cafetaria waar wij gemiddeld twee en halve pistolets met kaas of heps konden eten incl. drank.  Hierna kregen we nog een grote Koykoek met rozijnen of pudding.

Daarna trokken wij door smalle kerkpaden naar de Abdijkerk van Grimbergen.  Volgens mij een filiaal van onze witheren uit Tongerlo, deze Norbertijnenkerk was zeer prachtig vanbinnen.  Er begon net een doop en wonder boven wonder was deze nog sneller afgewerkt dan destijds door onze pastoor in de Onze-Lieve-Vrouw Ten Eik kapel. 

Na het offer van een kaars en een gratis  biechtstoelbezoek gingen wij naar het Prinsenkasteel.  En opnieuw voelden wij ons een beetje thuis want dit buitenverblijfje bleef tot in 1959 eigendom van de familie de Mérode. 
Van het vele wandelen kregen wij dorst en zoals je hier kan zien waren sommigen niet beschaamd om de fles tot de bodem te ledigen.

Chauffeur Jan reed veilig en tijdig terug naar het KLJ-lokaal waar Marleen ons weer  goudgele fritjes en zeer lekker stoofvlees en Vol au Vent (in’t vlaams “hij vliegt weg”) voorschotelde.  Nog een natje van de kas en met als afsluiter een rijstpapje zonder gouden lepeltje hebben wij volop genoten van het samenzijn.


Zoals in  vorige berichten reeds vermeld, trekken wij op ZONDAG 20 NOVEMBER  naar Grimbergen voor onze herfstwandeling.

De Mêretbus vertrekt om 8.30 uur stipt aan het KLJ-lokaal te Bosstraat richting Lunchgarden te Zemst voor een sanitaire stop alwaar tevens een bakkie met gebak wordt aangeboden.

Eventjes verder start de eerste wandeling.  Manuel die deze gehele dag heeft klaargestoomd, gaat ons hier verrassen met een mooie wandeling langs diverse molens die Grimbergen rijk is.  De volledige wandeling bedraagt 10 kilometer maar kan voor wie wil vlotjes ingekort worden naar 7 of 4 km.

’s Middags arriveren wij aan ’t Vliegveld waar wij  onze bakken met pistolets ham/kaas  en koffiekoek gaan soldaat maken.  Een drank wordt eveneens aangeboden.

Na een middagdutje van 1 minuut vatten wij een tweede wandeling aan in en rond de abdij van Grimbergen.

Gids Manuel gaat er voor zorgen dat wij tussen 17.00 en uiterlijk 17.30 uur terug aan het KLJ-lokaal zijn.  Hier zal onze traiteur van dienst het traditionele warme avondmaal verzorgen.

Voor dit alles vragen wij een beperkte bijdrage van 25 euro (fooi gids/buschauffeur inbegrepen).

Wil je meegenieten van deze dag schrijf je dan onmiddellijk in met bericht per mail en storting van de 25 euro pp op onze rekening BE32 7333 4303 7702. 
Wees er snel bij want bus vol inschrijving afgesloten.


Manuel heeft reeds een zeer mooie wandeling van 10 kilometer uitgestippeld die vlotjes voor wie het wil kan ingekort tot 7 of 4 km.  ’s Middag hebben wij een drankgelegenheid gevonden om de door ons aangeboden picknik te veroberen.  Wat nog niet volledig vast staat is het namiddagprogramma maar het zal in ieder geval in de buurt van Mechelen plaatsvinden.  En bij terugkeer aan het KLJ-lokaal wordt aan de deelnemers nog een avondmaal aangeboden.  Meer en concretere info volgt later.