Gisteren kwamen wij met een 17-tal personen samen in het KLJ-lokaal, de feestzaal van de Ambrosiushoeve zou een betere locatie zijn want de heilige Ambrosius is de patroonheilige van de imkers.
Wij mochten als spreker voor deze avond de heer René De Backer, voorzitter van het Vlaams Bijeninstituut verwelkomen alsook een van hun ondervoorzitters Tongerlonaar Wim Van Dingenen. René heeft ons met zijn jarenlange imkerervaring van 20 uur en 3 minuten tot 21 uur 53 minuten kunnen boeien met zijn BIJzonder interessante uiteenzetting die af en toe met videobeelden werd aangevuld.
Wat hebben wij zoal vernomen over de bijen:
- Er zijn +/- 350 solitaire bijen in België en slechts 3 soorten honingbijen waarvan de zwarte bij de enige inheemse is.
- De solitaire bijen leven per koppel. Bij de honingbij is er één koningin die zich in de zomer laat vergezellen met 50.000 werksters en een 500 darren. Hier zou de landelijke gilde niet veel leden kunnen werven.
- Een honingbij heeft 5 ogen en communiceert al dansend en door afscheiding van feromonen (geurstof). Zo wordt bananengeur als vijandelijk beschouwd. Wie dit niet gelooft, kan dit op eigen risico testen door bij een bijenkorf een goedrijpe banaan te eten, gegarandeerd loop je bijensteken op.
- De bruidsvlucht van de koningin is indrukwekkend, tot dertig mannetjes mogen haar in de vlucht bevruchten, maar bekopen dit met hun leven. De queen steekt de ontvangen giften in een spermazakje waarmee zij dan voor de rest van haar leven (5 tot 8 jaar) de eitjes bevrucht. Bevruchte eitjes leveren werksters op, onbevruchte eitjes darren. Als je nog kan volgen in deze wereld heeft n’en vent nooit een vader of een zoon maar wel een grootvader en grootmoeder en eventueel veel kleinzonen, dochters en kleindochters.
- Een bijenboer houdt bijen en een imker houdt van bijen. De imker kan aan het gedrag van bijen op de vluchtplank aflezen hoe het gesteld is in de omgeving van 3 a 5 km.
- Wij planten veel te weinig bloemen en veel bloembollen (bv krokus) worden behandeld met neonicotinoïden (een insectenbestrijdingsmiddel) dat dodelijk is voor de bijen. ’t Is te hopen dat de bloembollen die de gemeente ons cadeau heeft gedaan hiervan bespaard zijn.
- De bijen kunnen onze hulp gebruiken (b.v. bloemrijke wegenbermen) want het insektenbestand gaat met rasse treden achteruit.
Het hoofdstuik over de Aziatische hoornaar is niet geschikt voor gevoelige lezer immers:
- De hoornaar bouwt eerst een klein nest in onze bijgebouwen, als ze met te vele zijn verhuizen zij naar boomtoppen waar zij een veel groter nest bouwen.
- Indien het nest van een Aziatische hoornaar zich bedreigd voelt, beginnen zij te steken en spuwen zij gif in de ogen.
- Trillingen op 5 meter afstand van een nest worden als bedreigend beschouwd.
- Een imkerspak beschermd onvoldoende.
- Vorig jaar zijn er in Europa meer dan 100 mensen overleden aan de hoornaar. Dus een gouden raad, vernietig zelf nooit een nest maar meldt dit bij www.vespawatch.be. Deze nesten worden gratis vernietigd.
- De Aziaat is verzot op honingbijen, gaat bij een bijenkorf zitten, vangt een bij, lichaamsdelen worden afgebeten zodat enkel het eiwitrijke borststuk achterblijft waarmee de jongen worden gevoed (en nu is het gedaan met de gruwel).
- De Aziatische hoornaar is herkenbaar aan de zwarte torax (borststuk) zwarte poten met citroengeel uiteinden en een oranje kop.
- Tot slot nog een geruststelling een Aziatische hoornaar die alleen op pad is, heeft geen grote mond, is poeslief en zal niet aanvallen.
Een laatste weetje: voor monoflorale honing (honing van één enkel plantensoort bv lindehoning) is België te klein, enkel de koolzaadhoning is hier een uitzondering op.
Wij danken René van harte voor deze boeiende avond en wie wat meer wil vernemen over het Vlaams Bijeninstituut verwijzen wij graag door naar hun website www.vlaamsbijeninstituut.be .
En hierna hebben wij nog wat BIJgepraat.
Wij danken René van harte voor deze boeiende avond en wie wat meer wil vernemen over het Vlaams Bijeninstituut verwijzen wij graag door naar hun website www.vlaamsbijeninstituut.be .
En hierna hebben wij nog wat BIJgepraat.
Op donderdag 24 maart om 20.00 uur te KLJ Lokaal Bosstraat 17 komen de voorzitter en de ondervoorzitter van het Vlaams Bijeninstituut ons een boeiende uiteenzetting geven over de (lieve) honingbij en de (kwaadaardige) Aziatische hoornaar. Wij hebben hen ook gevraagd aandacht te besteden aan de inrichting van onze tuinen. Iedereen welkom.
Deelname gratis voor leden, niet leden 2 euro.
Willen jullie per kerende laten weten of je hiervoor intresse hebt via welkom@lgtongerlo.be