Nieuwsbrief Landelijke Gilde Tongerlo feb 2022

Beste Leden,

Hier nog wat Landelijkegildenieuws.
Hoewel sinds 28 januari de coronabarometer in het rood staat, mochten wij eindelijk opnieuw vergaderen met het bestuur.  Stoelen voldoende uit elkaar en de vergadering kon met lichtmis beginnen.  Helaas ook met één verontschuldiging wegens coronabesmetting.
Onder andere volgende punten werden besproken:

Nieuwsjaarspeech

Bleef beperkt tot een gelukkig normaal nieuwjaar en schol.

Jaarrekening 2021

Ondanks een coronajaar hebben wij tal van activiteiten georganiseerd, waarvan velen verlieslatend waren met als uitschieters de vernieuwing omheining kerststal, onze wandeling te Retie, de bubbel nieuwjaarswandeling alsook ons werk op het Tongels Dorpsfeest.  De ligth versie van het molenfeest bracht wel een beetje zaad in het bakje maar het is vooral de gemeentelijke coronasubsidie die ons werkjaar met een zeer beperkt positief saldo deed afsluiten. 

Kerststal en reflectorenwandeling

Zie verslag vorige mail.  Nog wel even melden dat de jeugddienst uit de gemeente Lubbeek ons gevraagd heeft naar de reflecterende diertjes.  Toen ze vernamen dat wij die zelf gemaakt hebben (Michel heeft enkele avonden bordjes mogen zagen en reflectoren kleven), hebben zij ons bedankt voor de info.

Quiz

We gaan zelf op zoek naar weetjes over Tongerlo.  Heemkring, Toeristische Dienst en Abdij bezorgen ons informatie.  Voorlopig is de quiz uitgesteld.

Dropping vrijdag 18 maart, vertrek Parochiezaal

Met deze avondactiviteit gaan wij ons in Tongerlodorp met behulp van QR-codes goed amuseren.  Momenteel wordt het parcours verder uitgestippeld en de opdrachten voorbereid.  Een uitnodiging volgt.

Voordracht Honingbijen en de Aziatische hoornaar op donderdag 24 maart KLJ lokaal

Wij hebben zowel de voorzitter als de ondervoorzitter van het Vlaams Bijeninstituut kunnen strikken om deze voordracht te komen geven.  De bijvriendelijke inrichting van de tuin zal eveneens aan bod komen.  Ook hier volgt de uitnodiging nog.

Tongels Dorpsfeest 7&8 mei 2022

Ondermeer op ons initiatief zal de toegang op zondag volledig gratis zijn.  Uit betrouwbare bron weten wij dat Sasha en Davy die dag langskomen.

Molenfeest 2022 weekend zondag 7 augustus 2022

Wij hopen dat de barometer vlug geel kleurt of verdwijnt zodat wij onze intentie op een tweedaags feest kunnen waar maken.  De band Fenix met Bert de finalist “The Voice van Vlaanderen” anno 2017 is geboekt en de Tirolergroep wil zondag graag opnieuw optreden.  Wij starten de verdere uitwerking eerdaags op.

Verlichte boerderijentocht in najaar 2022 te Tongerlo

Begin maart wordt met de voorbereiding gestart, misschien komt er een volledige nieuwe formule uit de bus maar de start vindt dit jaar alvast plaats te Bosstraat Tongerlo. 

Sluikreclame

De gemeentelijke milieudienst heeft ons gevraagd wat extra reclame te maken voor de gratis boeking van het bezoek van een tuinranger die je dan tips geeft om je tuin wat natuurlijker in te richten.  Meer info vind je op https://www.tuinrangers.be waar je het bezoek van de tuinranger kan boeken.  (Opgelet de ranger voor Westerlo is enkel te boeken door inwoners van onze gemeente).  Ook info op onze website www.lgtongerlo.be .

Plattelandspad lenteschoonmaak

Het infobord aan boerderij Theys is hersteld.  Wij gaan tegen primaviera snoei en poetswerk verrichten zodat dit pad er weer netjes bij ligt.

Suggesties

Alle suggestie voor zowel winter, herfst, lente  als zomer ledenactiviteiten mogen ons bezorgd worden.  Wij dachten zelf al aan een afvaart van de Grote Nete (althans een stuk hiervan).