Plaatsing Kerststal te Tongerlo. December 2021

KMI voorspelt voor vrijdag 8 december 2021 veel regen en voor de liefhebbers nog wat smeltende sneeuw er bovenop.  Meteo LG Tongerlo vrijdagochtend aan de kerk: alsnog droog weer.

Om negen uur is het verzamelen geblazen in de Torendreef.  Met drie tractoren en onder politiebegeleiding naar de Sint Annakerk.  Eenmaal toegekomen het onderstel van het eerste staldeel demonteren.  Niet gemakkelijk voor een bureauventje, eerst sleutel zeventien, dan den eenentwintig en vervolgens de negentien nodig en dan nog een kruissleutel voor de wielen, waarom niet overal dezelfde maat gebruiken.  

Voor deel twee van de stal konden wij zoals ieder jaar weer beroep doen op twee verreikers.  Eenmaal dit op zijn plaats stond en met vier stangen gekoppeld werd aan deel één, konden de dakdekkers beginnen.  Ook hier is enige ervaring vereist om de oude handgevormde Boomse pannen goed te leggen en zeker als je dan nog weet dat de twee formaten door elkaar zijn geraakt.  Wie graag drie bakken Boomse pannen op zondag 10 januari 2022 wil sorteren, geeft maar een seintje.

Nog voor den elfen lagen alle pannen erop en was een deel van de nok hersteld.  En toen kwamen wij aan een nieuw onderdeel.  Het plaatsen van de buitenomheining.  De kerststal werd reeds voor de zestiende keer opgesteld, maar dit jaar werd geïnvesteerd in een volledig nieuwe buitenomheining.  Met de gelaste onderstellen, de houten palen en de kastanjeafsluiting was dit klusje ook vlug geklaard. 

Nog een wagen houtschors verspreiden, stro strooien en alles was klaar om ook Jozef en Maria te ontvangen.  Deze hadden de vorige dag een douche genomen zodat ze er terug monter en fris uitzien.  De ezel begon als welkomswoord reeds herhaalde malen te balken, de schaapjes arriveren nadat wij ze deze avond in bed hebben geteld.

De kerstboom die dit jaar wat kleiner is dan de vorige jaren maar zeker niet minder mooi, werd nog versierd met verlichting.  We dachten bij een kleinere boom zal dit vlug gefikst zijn, maar niets was minder waar.  De mannen zijn er om elf uur aan begonnen en om halfvier was pas alles ok.  Ik moet er wel eerlijkheidshalve bij vertellen dat hierin ook het schoft zat.  Immers de dames van Ferm hebben ons heerlijk verwend met een zeer lekkere kom soep, enkele hete honden en een dessert.  Dit alles mochten wij bij het raam komen afhalen (volledig coronaproof dus !).  Aan Ferm een dikke dankuwel.

Rond halfdrie was bijna iedereen naar huis om droge kleren aan te trekken en te bekomen van een dagje regenweer.  Maar kwart voor drie kwam er plots een rookpluim uit onze boom.  Een slecht contact in de verlichting en water lag hieraan de oorzaak.  Onze hoogtewerker wou net onder de douche kruipen, maar kwam toch terug zodat wij om halfvier met een gerust hartje naar huis konden bollen.

Bedankt aan alle helpers en vergeet niet een bezoekje te brengen aan onze kerststal die dit jaar uitzonderlijk ook met driekoningen te bezoeken is.  Benieuwd of wij  goud in de offerblok gaan vinden.  Hoe plaats je een kerstboom aan de kerk ?

1. Zoek een kerstboom:  Na onze laatste oproep werden ons drie kerstbomen aangeboden.  Eentje zeer groot maar moeilijk bereikbaar, bij de andere was de beer nog niet geschoten en de laatste werd ons te Zoerle door lid Roland aangeboden, waarvoor dank.

2. Zaag de boom om en vervoer deze naar de kerk: Joris met de zaag en Michel met de gaffel trokken vrijdagvoormiddag naar de boom om deze voorzichtig af te zagen.
Theo met tractor en kar van Frenke naar Zoerle.  Enkele stoere mannen trokken de boom op de kar en dan richting kerk.

3. Plaats de boom aan de kerk: Het plantgat werd deskundig vrijgemaakt door enkele bestuurleden met ervaring.  Omdat dit jaar de boom wat kleiner uitvalt als andere jaren wilden wij deze niet in het plantgat laten zakken.  Kristof heeft iets bedacht, wij plaatsen een kandelaar in het gat.  En Kristof kan niet alleen bedenken maar heeft ook de kandelaar in eigen onwerp gemaakt !


4.  Werk af:  Zet de boom in de kandelaar en zet deze goed vast.  En dit is het resultaat, de kerstverlichting wordt volgende vrijdag gehangen.