Verslag- Slakken-Fietstocht 21 aug 2022

Op zondag 21 augustus startten19 deelnemers zonder deze verslaggever aan hun slakkenfietstocht.

Op een gezapig tempo werd langs rustige wegen naar Vennestraat 80 te Langdorp gereden. Plots werden de fietsers in Kipdorp opgeschrikt door een luide knal.  Lag er op deze landweg een landmijn of was het een ontplofte achterband ?  Gelukkig voor ons was het de achterband, helaas spijtig voor Annie.  Maar zij had haar eigen touringwegenhulp bij zodat dit euvel snel hersteld was en wij toch nog tijdig het slakkenhof binnenreden.

In deze slakkenkwekerij werden wij hartelijk ontvangen door heliciculteur (geleerd woord voor slakkenkweker) Dany die ons informatie verstrekte over het slakkenleven.  Zo kwamen wij te weten dat slakken tweeslachtig zijn, dus tijdens het paren zijn ze zowel mannetje als vrouwtje.  ’t Is hoe je het bekijkt een slak zijn heeft z’n voordeel of nadeel ze paren 16 uren aan één stuk, maar doen het wel maar één keer per jaar.

De gekweekte slakken zijn de “Helix aspersa maxima” (de grote segrijnslak of gros gris)

Andere wist je datjes:
* Slakken zijn nachtdieren, dus overdag verstoppen ze zich voor de zon
* Slakken kunnen geweldig goed ruiken
* Heliciculteur Dany kweekt 120.000 slakken per jaar
* Deze slakken eten 80 kroppen sla per dag
* Een slak doet een winterslaap
* Slakken graven een nest in de grond om eitjes te leggen
* Dat het eierenleggen traag gaat, 24 uur aan een stuk
* Voor de mannen onder ons: het mannelijk geslachtsdeel is zo lang als de voet
* Een slak zich aan 25 meter per uur kan voortbewegen
……

De grootste verrassing was evenwel de proevertjes die ons op het einde werden gepresenteerd.  Wegens de grote drukte moest ook hier onze gids bijspringen bij de bediening.  Nooit gedacht dat een slak zo lekker kon zijn, vertelde een deelnemer mij.

Meer info over dit via deze link Slakkenhof

Hierna werd de fietstocht verdergezet richting Wezel 8a te Blauberg waar De Serre is gelegen met talrijke citrusplanten die ter plaatse konden bezichtigd worden alsook de aanwezige drankgelegenheid.

Hier werd aan de deelnemers een consummatie aangeboden.  Wie van de heerlijke limoncello heeft geproefd werd mij niet verteld, maar de deelnemers hebben zich zondagnamiddag goed geamuseerd.


Zoals aangekondigd gaat zondag 21 augustus 2022 onze slakkenfietstocht door.

Wij vertrekken met de fiets in de lommerte van de lindedreef aan de abdij om 13.30 uur.

Wij rijden via rustige wegen naar Vennestraat 80 te Langdorp waar een gids ons staat op te wachten voor een rondleiding in het Slakkenhof.

Na de rondleiding voorzien wij een dagdegustatie met twee aperitiefhapjes bereid met slakjes (blijkbaar een echte delicatesse).

Uiterlijk 16.00 uur vertrekken wij in een slakkengang naar Wezel 8a te Blauberg waar De Serre is gelegen met talrijke citrusplanten.

De serre is afhankelijk van de bezetting vrij of onder begeleiding te bezoeken. Hier voorzien wij een gewone consumptie voor de dorstigen, wie bv  een limoncello wenst te proeven, dient bij te betalen.

Vanuit Blauberg vertrekken wij rond 17.00 uur richting Norbertijnenabdij Tongerlo – huiswaarts (E.T.A. : 18.00 uur).

Deelnameprijs: leden 5 euro, niet leden 7 euro bij vertrek te betalen of vooraf te storten op onze rekening BE32 7333 4303 7702.

Wij dienen de slakkenboer op voorhand te laten weten hoeveel slakken hij dient te vangen, indien je deelneemt graag een seintje (per mail) met aantal deelnemers.


Ondanks alle drukte met de molenfeesten zijn wij ook een fietstocht aan het voorbereiden.
Het is richting Langdorp alwaar wij een slakkenhof gaan bezoeken en slakken proeven.
In het naar huiskomen bezoeken wij nog een limocelloserre te Blauberg.
Meer nieuws en info tot inschrijving in onze volgende mail.  Noteer alvast  zondag 21 augustus in jullie agenda.