Verslag Karabijnschieten 2024

Bij het opnieuw verschijnen van de beertonnen in het straatbeeld gingen wij bij de Norbertusschutters in het Geneinde karabijnschieten.  22 ingeschreven schutters waarvan er uiteindelijk 18 aanwezig waren.  Gelukkig konden wij twee supporters overhalen om ook wat schoten te lossen zodat wij met twintig deelnemers waren.

Een karabijn is de algemene benaming voor geweren met een ingekorte loop.  Die werden vroeger vooral door de cavalerie gebruikt.  Wij lieten ons paard thuis en schoten met een luchtkarabijn ook wel luchtbuks genaamd.  Onderaan deze karabijn is er perslucht voorzien zoals je bij onderstaande foto kan zien.

Het kogeltje moest je met de holle kant naar achter in de karabijn schuiven/steken, vergrendelen en klaar voor het schot naar de roos.  De roos was een kartonnetje met cirkels op, afhankelijk waar de kogel doorvloog kreeg je punten.  De zwarte bol in het midden was 10 punten.  En wie nog niet naar de oogmeester moet, ziet nog een klein wit cirkeltje in de zwarte bol, dat raken zorgde voor n’en elfpunter.

Per roos vier schoten en wij moesten er vier vullen.  Gelukkig kregen wij er eentje extra in het begin om te oefenen.  En dit lukte bij iedereen vrij vlot.  Wat misschien ook nog belangrijk is om weten de roos bevond zich op 18 meter van de schutter en dan is de roos wel maar een roosje hoor.  Waar de meeste schutters last van hadden is het stabiel houden van de karabijn.

Eénmaal de competitie begon, was de spanning te snijden, er werd niet meer gelachen met het geweer in de hand.  Na twee rondes volgde er een tussenstand waar enkele verrassingen bij waren.  Er waren mannen bij die minder goed konden schieten dan hun partner.  Na nog n’en goeie lichte, donkere of prior begon de finaleronde. 

En na afloop hiervan zorgden wij weer voor een primeur.  Ad die reeds vijftien jaar officiële wedstrijdleider is, werd voor het eerst geconfronteerd met een ex aequo voor de derde stand.  Jef en Ann moesten nog een zeventiende schot lossen. 

Uiteindelijk won Geert met 147 punten en 6 rozen, Joris werd tweede met 144 punten en 5 rozen en Ann derde met 139 punten en 3 rozen.  Hieronder het podium met de verdiende fles wijn.

Het was een fijne avond en wij dienen de Norbertusschutters van harte te danken met hun zeer hartelijk onthaal met vijf vrijwilligers in hun zeer mooie accomidatie.