Verslag: Wandeling te Veerle Bos en Heide op donderdag 27 juli 2023

Terwijl de vakantiegangers in het zuiden gebraden worden, kregen wij gans de dag regen om af te koelen.  Toch kwamen er 33 wandelaars naar Veerle Bos en Heide afgezakt en werden de hemelsluizen dichtgedraaid.  Na 7 klokslagen vanuit de abdijtoren te Averbode vertrokken wij bij het sluiten van de paraplu’s voor een twee uur durende tocht door de natuur. 

In het begin door enkele smalle paden maar wat later mochten wij over een vlonder een eerste ven doorkruisen. 

Na een kwartiertje kwamen wij op een eerste punt waar de wandeling ingekort kon worden, maar geen enkele wandelaar maakte hiervan gebruik, zij deden allen de volledige wandeling mee.

Door een dennenbospad afgeboord met varens gingen wij richting abdij. 

Om vervolgens langs een parallelweg terug te gaan, gelukkig had niemand dit door.  Bij deze weg moest af en toe een plas omzeild worden.

En wij terug op pad langs de plassen en een kudde schapen naar de Bierhoeve die evenwel volledig droogstond.  Dit vroegere boswachtershuis ligt op een recht pad tussen de Abdij en de Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën. Wij vermoeden dat de witheren regelmatig vanuit de Abdij Onze-Lieve-Vrouwe gingen bezoeken om dan bij den boswachter een goeie trappist te kunnen drinken. 

Vervolgens naar de vijver Munnickxgoor waar drie zwarte ooievaars (een zeldzamer trekvogel) aanwezig waren, een deel van de wandelaars hebben deze nog zien opvliegen.  In dezelfde buurt had deze lente een koppel raven een nest met twee jong, waarvan er nog eentje leeft.  Helaas was de familie Raaf vandaag niet thuis.

Wij stapten verder naar het Ven Nooit Gedacht en passeerden de kleine Tandpijnkapel.  In dit boomkapelletje staat de heilige Apollonia, patrones van de tandartsen en tandtechnici klaar met de tang in hand om de tandpijn te verhelpen.  Gelukkig moest niemand op visite gaan.

Even verder kwamen de Kempische koeien ons begroeten.  Deze begrazen voornamelijk het pijpenstro om de heide die momenteel in de bloei komt te vrijwaren. 

En toen arriveerde wij aan het vogelkijkplatform.  Hier worden vanaf nu tot einde november de passerende trekvogels geïnventariseerd.  Een visarend, een lepelaar,…..  Op topdagen worden er meer dan 27.000 vogels geteld, op 14/10/2020 werden hier 778 voorbij trekkende buizerd geteld.  En wie vanaf de late avondschemering tot het ochtendgloren het ratelend geluid van een nachtzwaluw wil horen kan best nu naar deze plaats komen.  De wandelaars vernamen nog enkele andere natuurweetjes zoals over het gat van de zwarte specht, maar die weetjes houden wij voor ons zelf.

In de verte zagen wij de grote Canadeze ganzen (een gans die wij liever kwijt dan rijk zijn) naar hun slaapplaats op het ven vliegen, immers op het water zijn zij beschermd tegen landrovers zoals de vos.  Wij zagen ook al vier grote zilverreigers in een boom op hun slaaptak zitten, dus tijd om de wandeling af te ronden.  Om 21 uur kwamen wij droog aan de parking toe waar ons nog een gekoeld drankje werd aangeboden.



Onze volgende activiteit is de wandeling te Veerle Bos en Heide op donderdag 27 juli 2023, vertrek om 19.00 uur.

We komen samen met eigen vervoer op de parking gelegen aan de kruising van  de Turnhoutse baan (weg van Veerle naar Diest) en de Heggebossenweg.  Dit is het eerste asfaltbaantje links voorbij heftrucken Foets op het einde van het bos.  Hier is ook de oversteekplaats voor fietsers.

De wandeling is een 6 kilometer lang en wordt op een rustig tempo in een gevarieerd landschap gewandeld.  Wie tandpijn heeft, wordt sterk aangeraden mee te wandelen want wij passeren de tandpijnkapel.  Wie dorst heeft kan ook meewandelen want wij passeren ook de droge bierhoeve.  Onderweg genieten wij van de natuur en als de heide ons goedgezind is, staat deze reeds in paarse bloei.

De wandeling kan op twee momenten zeer eenvoudig ingekort worden, zodat mensen die minder goed te been zijn ook meekunnen.  Wegens de zandstroken is de wandeling minder geschikt voor rolstoelen, kinderwagens zou nog moeten lukken.

En met een beetje geluk kunnen wij een koppel raven met hun kleintje observeren.

Graag een seintje (per mail) als je mee op verkenning wil gaan.